Fotbalisté Hradce se zachránili

Fotbalisté FK Jindřichův Hradec 1910 měli jako nováček krajského přeboru jediný cíl. Zachránit se. Dvě kola před koncem soutěže se jim to podařilo.

Pánové. I když je už rozhodnuto, jdeme do toho naplno. Jako kdybychom hráli o záchranu,“ snažil se trenér Jindřichova Hradce Marek Černoch v sobotu po poledni nabudit své svěřence před utkáním v Písku s místním béčkem. Dopolední domácí prohra Bavorovic s Hlubokou ale rozhodla, že se jindřichohradečtí fotbalisté zachránili. Hradečtí se chtěli s letošním ročníkem soutěže rozloučit důstojně a neskončit těsně nad pásmem sestupu. Díky jistotě udržení mohli hrát už bez nervozity a v klidu. Ale na hřišti to tak nevypadalo. „Přišlo mi, že kluci byli dneska jako chcíplí a otrávení,“ všiml si kouč Černoch.

Zahazovali příležitosti Stejně jako v průběhu celé sezony dopláceli fotbalisté Hradce na neproměňování šancí. Jejich koncovka byla žalostná. Hráči si dávali navzájem přednost a zahazovali nadějné gólové příležitosti. Nedařila se ani jindy pověstná kombinační hra, Hradečtí zkazili spoustu jednoduchých přihrávek. O osudu utkání nakonec rozhodla jediná povedená akce domácího celku a rezerva Písku uhájila těsné vítězství 1:0. „Předváděli jsme kvalitní fotbal. Ale někdy na úkor jednoduchosti a účelnosti,“ uvedl trenér Černoch. Cesta za záchranou nebyla pro nováčka jednoduchá. Mužstvo střídalo dobré výkony s horšími. Situace na konci tabulky byla dlouho vyrovnaná. Zlom nastal paradoxně po domácí prohře s Jankovem. „Ještě deset minut před koncem jsme vedli. Ale hosté dokázali v deseti výsledek otočit,“ zavzpomínal Černoch. Kluky prohra nakopla a uvědomili si, o co hrají,“ dodal. Důležitým krokem k záchraně bylo vítězství v Prachaticích. „Během půlhodinky zlikvidoval gólman Hulík soupeři čtyři tutovky a tím nás nastartoval,“ zavzpomínal hradecký kouč.

Posily pomohly

Týmu na jaře prospělo doplnění kádru. Nový vítr s sebou do kabiny přinesli odchovanci hradeckého fotbalu útočník Filip Kapias a gólman Jakub Hulík, kteří přišli z českobudějovického Dynama. „Nijak výrazně jsme to neoživili. Možná jsme tomu dodali malou jiskru,“ prohlásil skromně devatenáctiletý Filip Kapias, který strávil v Českých Budějovicích čtyři roky. Střelecky sice ze začátku tápal, dařilo se mu hlavně ke konci sezony. Krumlovu dal dva a Prachaticím jeden gól. Ale s návratem do Českých Budějovic už nepočítá. „Nemám tak velké ambice. Poznal jsem, jak to jinde chodí,“ naznačil své plány student třetího ročníku zdravotní školy se zaměřením na sportovní a rekondiční masérství. Výraznou posilou byl i o rok starší gólman Jakub Hulík. Na podzim se zkoušel prosadit do kádru divizního Tábora. Ale neuspěl a hledal, kde by uplatnil své dovednosti. Proto s radostí kývl na nabídku Hradce a přišel na půlroční hostování. „Dost jsme se sice natrápili, ale kluci udělali během jara velký pokrok. A to je pro mě motivující,“ pochválil ctižádostivý brankář spoluhráče. Nadějný gólman má sice v Českých Budějovicích platnou smlouvu, ale zvažuje prodloužení angažmá u Vajgaru. „Chci chytat. A ne jenom sedět na lavičce,“ vysvětlil. Oba fotbalisté by měli zůstat v Hradci i příští rok. Mužstvo Jindřichova Hradce možná zaplatilo v letošním ročníku nováčkovskou daň. Soupeři ho výrazně nepřehrávali. Na jaře prohrálo šestkrát o gól. Perspektivní kádr bude o rok zkušenější. „Přál bych si, aby ta příští sezona už byla o poznání klidnější,“ oddechl si Černoch.