Fotbalistům Žďáru druhé místo uteklo

Po debaklu žďárských fotbalistů s posíleným Slováckem řeči o postupu do MSFL definitivně umlkly.

Místo myšlenek na postup pořádný výprask. Divizní fotbalisté FC Žďas přímý souboj o druhé místo
nezvládli. Ze hřiště B-týmu Slovácka si odvezli debakl 1:5. Přitom před zápasem ještě mohli reálně uvažovat o tom, že příští sezonu začnou o patro výš v MSFL.

„Postup nebyl naší prioritou a teď už to ani nemusíme řešit,“ glosoval po zápase kouč Žďáru Petr Nedvěd.

Dvě kola před koncem bylo jasné, že se vítěz divize Šardice postupu zřekl. Teoreticky tak Žďáru stačilo k posunu do MSFL uhrát na Slovácku remízu a tím si udržet druhé místo.

Jenže skutečnost byla mnohem složitější. Ve hře bylo bodové srovnání s druhým týmem „sousední“ divize E a hlavně poplatek dvě stě tisíc korun do svazové pokladny za postup mimo pořadí. A ten se Žďárským zdál příliš vysoký.

Tím už se vedení klubu trápit nemusí. Místo toho může v klidu bilancovat sezonu. V jarních zápasech nasbíral tým z Bouchalek jen osmnáct bodů, což je ve srovnání s jedenatřiceti podzimními výrazný propad.

„Takhle bych to nebral, jaro je vždycky specifické, začnou bodovat týmy, které na podzim moc bodů neuhrály,“ podotýká Nedvěd.

V tomhle směru patřil FC Žďas mezi zachraňujícími se týmy mezi největší oblíbence. Všechny body nechal na hřišti „namočeného“ Blanska (0:1) i Uherského Brodu (0:4).

Za horší druhou polovinu sezony může i rozsáhlá marodka. Na konci přípravy odpadal jeden hráč za druhým. Potkávali se spíš na chirurgii než v kabině.

„Určitě to výkony ovlivnilo, ale nechci se na to vymlouvat, s tím se prostě musíme vyrovnat,“ říká Nedvěd jasně. Jenže z prvních čtyř zápasů uhráli Sysel a spol. jen dva body. Sezonu plnou marodů symbolicky zakončil gólman Pavel Pospíchal. Ten v neděli krátce po poločase putoval do nemocnice
s vykloubeným ramenem.

FC Žďas se může pyšnit alespoň titulem divizních mistrů Vysočiny. Až za Žďárem zůstal desátý Pelhřimov, pátá Třebíč a hlavně o sedm bodů zpět zůstal neoblíbený rival z Velkého Meziříčí. Pro novou sezonu se fanoušci mohou těšit na další ostré derby – jako vítěz krajského přeboru se do divize posune
SFK Vrchovina.

DIVIZNÍ JARO OČIMA KOUČE NEDVĚDA

HRÁČ JARA
„Vybral bych Marka Vomelu, Jakuba Šindelku a samozřejmě gólmana Pavla Pospíchala.“

NEJHORŠÍ ZÁPAS
„Podle předvedené hry ten v Blansku, i když jsme tam prohráli jen o gól.“

NEJLEPŠÍ ZÁPAS
„Výborný byl zápas v Třebíči, kde jsme vyhráli 4:3, a cením si i domácí remízy se Šardicemi, kdy jsme museli dotahovat.“