Fotbalové soutěže finišují

Další ročník regionálních fotbalových soutěží se stane prakticky za čtrnáct dnů minulostí.

V jednotlivých klubech zavládne spokojenost a radost na straně jedné, smutek i zklamání na straně druhé. To je každoroční nemilosrdný úděl v bilancování dané sezony, která právě vrcholí. Plzeňské celky si zatím vedou relativně dobře.

„V rámci regulérnosti se poslední dvě kola ve všech soutěžích odehrají v jednotném termínu i čase. Ovšem pouze v zápasech, kde půjde o postupy, sestupy a případné účasti v barážích,“ říká předseda sportovně- technické komise plzeňského krajského fotbalového svazu Martin Drobný. Co to konkrétně v praxi přinese? Vzhledem k tomu, že z druhé ligy sestupují dva moravské celky Opava a Vítkovice, je posun klubů z celostátních do plzeňských regionálních soutěží už jasný. Z divizních soutěží sestoupí do krajského přeboru pouze Tachov. Vítěz krajského přeboru si naopak vybojuje právo účasti v divizi.

„Tam je ve hře ještě kvartet mužstev Koloveč, Chrást, Rokycany a Holýšov. Je otázkou, zda budou chtít vyšší soutěž hrát,“ uvažuje Drobný. Z krajského přeboru do I. A třídy přímo sestoupí poslední dva celky. Družstva na třináctém a čtrnácnaopakcelkově čtvrtým týmem soutěže podstoupí baráž o postup do krajského přeboru.

„Zde má ještě šanci pět mužstev, a to Nýřany, Sušice, rezerva Domažlic, Nepomuk a Strážov. Z I. A třídy do okresních přeborů Sulkov s rezervou Klatov, celkově sestoupí sedm mužstev. Poslední dvě mužstva z každé skupiny a nejhorší ze třetího místa od konce. Baráž o záchranu v I. B třídě podstoupí zbylá dvě mužstva na dvanáctých místech, která sehrají baráž se dvěma nejlepšími celky z druhých míst okresních přeborů.

V Plzni se vyjasňuje

Na sestupy z vyšších tříd čekají i účastníci městského fotbalového přeboru a městské soutěže v Plzni. V I. B třídě balancuje na hraně sestupu celek Vodních Staveb Plzeň, definitivní jistotu záchrany nemá ani rezerva plzeňského Rapidu.

„Pokud se Rapid zachrání a sestoupí Vodní Stavby, městský přebor opustí pouze poslední Bukovec, předposlední celek pak sehraje s druhým týmem městské soutěže baráž. Z městského přeboru si vybojovala právo účasti v I. B třídě s předstihem rezerva SK ZČE Plzeň. Kvůli měnící se situaci mohou v předposledním kole nastat změny termínů některých zápasů v přeboru,“ dodává předseda sportovně-technické komise městského fotbalového svazu v Plzni Jiří Král.