Fotbalový stadion nabírá zpoždění

Stavba fotbalové arény na místě současného stadionu v Hradci Králové Malšovicích zřejmě nezačne dříve než za dva roky. Tedy v době, kdy podle původních plánů již měla stát.

Fanoušci hradeckého fotbalu mají smůlu. Stavba nové arény v Malšovicích se odkládá – a to nejméně
o dva roky. Jednání města s investorem se o několik měsíců zdržela a stále není jasné, zda investor od projektu neustoupí.

Firma ECE Projektmanagement Praha chce v okolí stadionu stavět nákupní centrum za několik miliard korun. A peníze, které městu zaplatí za pozemky, půjdou na stavbu arény. „Dojednali jsme podobu konečné smlouvy, kterou budou v červnu schvalovat zastupitelé. Jednalo se dlouho, protože původní návrhy firmy byly rizikové,“ uvedl náměstek hradeckého primátora Josef Malíř. Právě on vloni před hlasováním o výběru investora zastupitele varoval, že nabídka ECE je příliš obecná a těžko se porovnává s ostatními uchazeči. Zastupitelé však dali záměru výraznou většinou zelenou. Složité vybírání investora tak vystřídalo ještě složitější jednání o konečné podobě smlouvy. „Domnívali jsme se, že se domluvíme do Vánoc. Nakonec to trvalo rok,“ řekl hradecký primátor Otakar Divíšek.

Fotbaloví fanoušci nabyli po loňských námluvách města s ECE dojmu, že přestavba stadionu je konečně v dohlednu. Firma rozjela propagační kampaň a její zástupci tvrdili, že aréna bude stát v roce 2011, přestože její stavba je v režii města. Nyní si vyjednala smluvní podmínku, která jí umožňuje z projektu zcela vycouvat.

Pokud firma skutečně odejde, zaplatí městu náklady na přípravu projektu a zřejmě začnou jednání s dalšími investory. „Máme dva další investory v pořadí. Uvidíme, zda je oslovíme nebo budeme arénu stavět sami. O tom je předčasné hovořit,“ řekl Divíšek.

Celkem by se v Malšovicích měly prostavět více než tři miliardy korun. Aréna pro 10 až 14 tisíc diváků má stát zhruba půl miliardy. Firma ECE by měla městu zaplatit 260 milionů za pozemky a za necelou půlmiliardu vybuduje infrastrukturu. Navíc by měla po dobu 10 let podporovat fotbalový klub dvaceti miliony ročně. V okolí arény má vyrůst obchodní centrum s desítkami obchodů, restauracemi či hotelem.