Fotograf Sedmičky uspěl. S přeletem

Fotoreportér Straka získal cenu NEJ foto českých okruhů.

Martin Straka vyfotil děsivou autonehodu a oslnil porotu soutěže o nejlepší snímek ze závodů aut. Bylo to krátce po startu srpnového závodu Mezinárodního mistrovství České republiky na Slovakiaringu.
Pilot Ferrari 430, Polák Radoslaw Kordecki, dělá chybu. Zatímco maršálové mávají žlutými vlajkami, a tím přikazují zpomalit, on se řítí naplno. Leká se, strhává řízení a po nárazu do svodidla metá salta.
„Při focení používám obě oči i sluch. To považuju v novinářské fotografii, sportovní obzvlášť, za moc důležité,“ říká Straka. Krátce předtím, než ferrari doslova přilítlo, prý cítil a slyšel, že něco není v pořádku. „Otevřel jsem levé oko, uviděl tu zběsilost a pak už jen mačkal spoušť,“ popisuje Straka. Vznikl tak fotoseriál, který Sedmička aktuálně otiskla. Do soutěže připravené serverem www.ceskeokruhy.cz autor poslal jen záběr z této stránky. „Myslím, že je takzvaně nejčistší fotka,“ tvrdí fotoreportér.
Cenu za snímek nazvaný Slovenská vývrtka Strakovi předal šéfredaktor serveru Josef Hora a motocyklový závodník Karel Abrahám. Mladík, letos nastupující do prestižní světové třídy MotoGP, se zajímal, jak fotografie vznikla. „Myslím, že každému se musí zatajit dech, když si jen představí, co to muselo být za havárii,“ vypráví motocyklista.
Podobných dramatických situací zažil Martin Straka při své práci několik. První ještě jako úplný začátečník a amatér, v Mostě 1986 při Intersérii. „Tehdejšímu světovému esu, aktuálnímu vítězi Le Mans Klausi Ludwigovi, začalo hořet jeho Porsche 956 Turbo. Byl to obrovský oheň a já křičel, vyskoč, ty blázne, vyskoč. A pak mi došlo, že v batohu mám foťák s posledním políčkem na posledním kinofilmu. Fotka se nakonec podařila,“ uzavírá Straka.