Fotografie už nelákají. Přicházejí 3-D figurky

Figurky vyrobené na 3D tiskárně

Figurky vyrobené na 3D tiskárně Zdroj: Twinkind

Lidem, které již omrzely fotografie, nabízí kreativní studio z německého Hamburku zhotovení figurek na 3-D tiskárně. Kdo je ochotný zaplatit zhruba šest tisíc korun, získá miniaturní kopii sebe, příbuzných, nebo domácího mazlíčka.

Dříve byla vlastní socha či busta výsadou boháčů, nebo slavných osobností. Nyní server wirwd.com informuje, že si zhruba patnácticentimetrovou sošku sama sebe může nechat vyrobit každý. Umožňuje to unikátní skenování a technologie 3-D tisku. Figurky, které studio v Hamburku tiskne, jsou naprosto realistické. Věrně zachycují výraz obličeje, účes i záhyby oblečení. Vše ve věrných barvách.

Studio Twinkind založili dva výtvarníci - Kristina Neurohrová a Timo Schaedel. Ti se inspirovali v Japonsku, kde podobné figurky již vyrábějí, ale méně věrné. Po dlouhém experimentování se dvojici podařilo zdokonalit systém, který by fotografuje objekty v kruhu ve velmi rychlém čase. „Tyto výrobky jsou malé, ale technologie a pracovní postupy jsou velmi složité, “ uvedl k technologii Schaedel .

Neurohrová a Schaedel otevřeli svou první pobočku v Hamburku v červnu a první reklamou jim byly vlastní figurky, tak přilákali první zákazníky. Nyní je úspěšná dvojice připravena rozšířit své pobočky i do jiných zemí. Úspěch 3-D figurek není zcela překvapující. Figurky jsou podle Schaedela logickým vývojem odvěké touhy sami se zdokumentovat.