Fotografku fascinuje Kongo

Fotky žen, bojujících s nepřízní osudu v africkém Kongu, ukazuje výstava v Alternativě.

Šéfredaktorka časopisu Lidé a země Lenka Klicperová se často vydává do míst, která jiné lidi děsí. Pár týdnů po zemětřesení byla týden na Haiti, v květnu se chystá do Afghánistánu, ale nejvíce na ni zapůsobila občanskou válkou zmítaná Demokratická republika Kongo.

Zlínská Alternativa představí od 12. dubna do 1. května fotky, které Klicperová v této africké zemi pořídila. Výstava je první akcí cestovatelského festivalu Neznámá Země 2010.

V Kongu fotografka vytvořila působivou reportáž o ženách, žijících v komunitě v regionu Bunyakiri na východě země. O odvržených ženách, z nichž některé prožily léta v otroctví u místních ozbrojenců. Znásilňované, mučené a ponižované. „Většina lidí nemá moc ponětí o tom, co se v Kongu děje, a skutečnost je často šokuje,“ upozornila Klicperová.

Přesto ji středoafrická země fascinuje. „Je to jedno z nejkrásnějších míst, jaké jsem kdy viděla. Kdyby tam byl mír, je to turistická destinace číslo jedna. Třeba jezero Kivu na hranici s Rwandou. Nebo parky s tlupami divokých goril,“ dodává fotografka.

Klicperová procestovala i další africké země – Tanzánii, Keňu, Mali, Nigérii, Burkinu Faso, Etiopii, Namibii a Rwandu.

Na nebezpečí, s nimiž se setkává, už si zvykla. „Samozřejmě člověka napadne, že by se nemusel vrátit. Před cestou se většinou trochu bojím, ale jakmile je člověk na místě, má tolik jiných starostí, že na strach prostě nedojde,“ vysvětlila Klicperová.

Zahájení výstavy ve Zlíně se autorka nezúčastní, protože odlétá na svou třetí cestu do Konga. Chystá se tam natočit dva dokumenty pro Českou televizi. „Cestování a focení je droga, bez které si už život nedovedu představit,“ uzavřela Klicperová.