Fotostory od kanceláří Deloitte po terasu Radost a bar Smutek: Žižkov se mění v moderní čtvrť

Žižkov při startu semestru plní studenti. Pro ně tu v posledních letech vznikají moderní bistra a bary a pro franšízy fastfoodových značek se právě toto místo stává atraktivní lokalitou.

Žižkov při startu semestru plní studenti. Pro ně tu v posledních letech vznikají moderní bistra a bary a pro franšízy fastfoodových značek se právě toto místo stává atraktivní lokalitou. Zdroj: Michael Tomeš

Vítejte na Žižkově (momentka z podchodu železniční trati) u stoupání do žižkovských kopců.
Zatímco řada věcí na Žižkově se mění, křižovatka U Bulhara je léta stejnou nepříjemností, kterou musí návštěvník Žižkova přicházející či přijíždějící ze západu (myšleno světové strany) protnout.
Dříve mívali v těchto místech zelinářské zahrady Bulhaři, jejichž hlavní kolonie byla v Michli. Bývala tu i hospoda U Bulhara. Dnes je zde jedno z nejrizikovějších míst pro dopravu v celé Praze.
Žižkovské panorama ze střechy kancelářské budovy poradenské společnosti Deloitte.
Skrz foyer sídla Deloitte projde denně až tisícovka zdejších zaměstnanců.
22
Fotogalerie

Jeden den ve čtvrti, která se dynamicky mění. Nové kanceláře, nové byty, nový development včetně pokusů vdechnout život opuštěným místům veřejného prostoru. Prohlédněte si podzimní Žižkov zachycený objektivem fotografa E15 Michaela Tomeše.

Žižkov kolem stanice tramvají Husinecká, náměstí Winstona Churchilla - mezi křižovatkou u Bulhara a hlavním nádražím a stadionem fotbalové Viktorie Žižkov nebyl donedávna příliš vzhledným místem. 

Není ani teď, ale náznaky toho, že jednou bude líp, tu jsou. Lokalita je jednou z možná nejvytíženějších v Praze vůbec. Přes deset tisíc studentů Vysoké školy ekonomické sem pět dní v týdnu chodí na svá cvičení a přednášky. Od léta se tady plně zabydlelo 1100 zaměstnanců poradenské společnosti Deloitte. Chystá se sem přestěhovat také centrála sázkové kanceláře Fortuna, nové byty s výhledem na město jsou jedny z nejvyhledávanějších v Praze. Mění se Dům odborových svazů, přilehlé kavárny, hospody a podniky.

Přijměte pozvání na procházku po nové identitě probouzející se pražské čtvrti, která třeba jednou dosáhne současných kvalit Holešovic nebo Karlína.