Foxconn se dohodl na převzetí japonského Sharpu

Sídlo firmy Sharp

Sídlo firmy Sharp Zdroj: ctk/AP

Tchajwanský výrobce elektroniky Foxconn se dohodl na převzetí ztrátové japonské firmy Sharp, dlouholeté ikony tamního elektronického průmyslu. Foxconn, který je jedním z hlavních dodavatelů společnosti Apple, zaplatí za dvoutřetinový podíl v japonské firmě 389 miliard jenů (82,8 miliardy korun). Částka je zhruba o 100 miliard jenů nižší, než kolik Foxconn nabízel původně.

Transakce je největší zahraniční akvizici v tradičně izolovaném japonském technologickém sektoru. Sharp je podnikem s více než stoletou tradicí, začínal s výrobou přezek k pásům a mikrotužek. Vyráběl ale také třeba první japonské televizory.

Podobně jako ostatní japonští výrobci elektroniky se však kvůli ostré konkurenci v Asii dostal do potíží. Sharp vyrábí obrazovky z tekutých krystalů (LCD), mohutné investice do této výroby se mu v cenové válce s asijskými konkurenty ale nevyplatily. Výroba obrazovek byla dosud ztrátová, přestože firma za poslední čtyři roky dvakrát obdržela pomoc od bank.

Vleklá jednání

Sharp už v únoru oznámil, že se rozhodl prodat Foxconnu dvoutřetinový podíl. Tchajwanská firma, známá též jako Hon Hai Precision Industry, ale posléze oznámila, že podpis konečné dohody odkládá, protože Sharp na poslední chvíli předložil nové podmínky, které je potřeba vyjasnit.

Podobná situace nastala už před čtyřmi lety, kdy se Foxconn v rámci širšího partnerství dohodl na převzetí podílu v Sharpu. Ten poté varoval před ztrátami a Foxconn z obchodu vycouval.

I bez těchto problémů se vzájemnou důvěrou je podle analytiků jenom malá záruka, že se sloučené společnosti podaří odrazit cenový tlak u LCD displejů nebo že porazí konkurenční výrobce obrazovek s novou technologií OLED. Sharp by se chtěl stát světovým dodavatelem těchto obrazovek, které jsou lehčí, tenčí a pružnější než současné obrazovky. Očekává se, že do roku 2018 zavede tuto technologii americký Apple u svých telefonů iPhone. Do nové technologie investuje rovněž jihokorejský Samsung a konkurenční LG.

Víc než třetinová sleva

Společnosti uvedly, že Foxconn zaplatí 88 jenů za jednu akcii Sharpu. Je to o zhruba 35 procent méně než dnešní závěrečná cena na burze. Foxconn má také opci na zvýšení svého podílu v Sharpu v následujícím roce.

Podle analytiků na sebe Foxconn bere převzetím Sharpu velké finanční riziko, přestože se mu cenu podařilo snížit. Sharp odhaduje, že za celý uplynulý fiskální rok, který končí ve čtvrtek, skončí v provozní ztrátě zhruba 170 miliard jenů. Původně počítal se ziskem. Japonská média dnes napsala, že Foxconn hodlá obměnit celé vedení Sharpu, včetně generálního ředitele. Dohodu o transakci mají firmy podepsat v sobotu, kdy se má také konat tisková konference.