Francie s Německem chtějí do startupů investovat půlmiliardu eur

Na podporu digitální ekonomiky ve Francii a Německu vznikl nový investiční fond ve výši 500 milionů eur (13,6 miliardy korun), oznámili účastníci jednodenní německo-francouzské konference o digitálním hospodářství. Cílem fondu nazvaného Iris Next je umožnit začínajícím podnikatelským projektům na digitálním trhu, takzvaným startupům v obou zemích, aby získávaly prostředky v Evropě a nemusely se obracet na Spojené státy.

K vytvoření fondu se ze stovek účastníků podpisem připojily například i firmy Publicis, Orange a Siemens. Juncker považuje vytvoření jednotného digitálního trhu za prioritu EK, která vydala příslušnou strategii v květnu. Červnový summit EU pak podpořil práci na jednotném digitálním trhu.

Vytvoření trhu brání rozdílný přístup jednotlivých národních regulačních orgánů evropské osmadvacítky, řekl začátkem měsíce v Praze po setkání s premiérem Bohuslavem Sobotkou místopředseda EK Andrus Ansip. Česko podle Sobotky aktivity komise k vytvoření jednotného digitálního trhu podporuje.

Podle zpravodajské stanice France24 se účastníci dnešní konference v Paříži dohodli také na zvýšení státní podpory rizikového kapitálu, ze kterého se startupy v obou zemích financují.

Reagují tak na to, že nové inovativní podnikatelské subjekty mají mnohdy velký problém s obstaráním externího financování. Mnoho malých inovativních firem je tak podle odborníků nuceno investovat méně peněz, než by úspěch jejich byznysu vyžadoval.