Francouzi proti Korejcům neuspěli. Zatím

Korejské vozy, ilustrační foto

Korejské vozy, ilustrační foto Zdroj: Autorevue.cz

Evropská unie odmítla žádost Francie, aby byl více monitorován dovoz jihokorejských aut a popřípadě proti němu byla přijata rázná opatření. „Evropská unie oficiálně uvědomila Francii, že neuplatní v současnosti žádná opatření proti importu korejských aut do zemí Evropské unie,“ uvedl ve svém prohlášení John Clancy, mluvčí EU.

„I přesto, že se dovoz vozů z Jižní Koreje do zemí Evropské unie podstatně zvýšil v průběhu uplynulých měsíců, tak není nikde žádná známka toho, že by se koncentroval na území Francie,“ dodal ve zdůvodnění rozhodnutí.

Toto odmítnutí je velmi bolestné pro francouzské a italské výrobce aut. Hlavně ti si totiž stěžovali na podmínky ustanovené dohodou o volném obchodu, kterou EU podepsala loni s Jižní Koreou.

Dovoz korejských aut od té doby stoupl podle ACEA o více než polovinu, zatímco evropský export aut do Jižní Koreje klesl o čtyři procenta.

Největším kritikem dohody je vedle Francie generální ředitel italské automobilky Fiat Sergio Marchionne. „Toto není doba, kdy by se měl vítat volný obchod,“ řekl nedávno a vyzval Evropskou komisi, aby se nepouštěla do žádného dalšího uzavírání podobných dohod o volném obchodu.

Zdroj: Autorevue.cz