Fresh Film Fest: 200 filmů a Petr Lébl

Filmové orgie ve vřídelním městě nekončí. Na řadě je festival studentských filmů. Už pošesté.

Fresh Film Fest je největší evropskou přehlídkou studentských filmů a debutů. Od 12. do 16. srpna se na plátnech objeví dvě stovky filmů. O jeho od prvního ročníku rostoucí prestiži svědčí každoroční rekord v počtu přihlášených filmů. „Letos jich bylo 1 127, přišly ze sedmapadesáti zemí. Přes sedm set jich bylo z Evropy, tradičně nejvíc z České republiky, těch bylo 119, a 117 filmů z Německa,“ uvedl ředitel festivalu Martin Pošta.
Festival, který měl svou sekci pěti filmových nadějí také na mezinárodním filmovém festivalu, není už pouze přehlídkou studentských filmů. Od loňska rozšířil okruh filmů o mezinárodní debuty, v praxi první a druhé filmy, a nadějné filmové tvůrce.

Retrospektivy a soutěž

Tvůrci budou soutěžit o ceny v pěti sekcích. Tvoří je Hlavní soutěž - hrané a dokumentární filmy, Theatre Optique - animované a experimentální studentské filmy, Centropa - středoevropská soutěž studentských filmů, Fresh Generation - první a druhé celovečerní filmy jednotlivých tvůrců, a Kontakt - sekce českých nezávislých a amatérských filmů. Cenu udělí také diváci. K Fresh Film Festu patří neoddělitelně také retrospektivní přehlídka. „Letos jsme se rozhodli investovat naše zkušenosti a zájem do přípravy Filmové retrospektivy divadelního režiséra Petra Lébla, který se toužil stát filmařem,“ řekl programový ředitel Jakub Felcman. Významného režiséra nepřijala komise pro „nedostatek talentu“ na FAMU, díky producentovi Čestmíru Kopeckému se ale mohl věnovat tvorbě televizní. Retrospektiva nabídne Léblovu televizní tvorbu, televizní záznamy jeho divadelních představení a samostatné pořady a filmy o této výrazné osobnosti. Letošní ročník festivalu poznamenala ekonomická situace, festival přišel o hlavního sponzora doprovodného programu. Filmovou část akce se podařilo finančně zajistit.
„Velice doufáme, že se situace do budoucích let zlepší a nebude nutné každoročně dokazovat, že největší festival studentských filmů a debutů v Evropě by měl existovat,“ podotkl ředitel festivalu Martin Pošta.

Vstupenky

Festival se odehraje v projekčních sálech hotelu Thermal a v kině Panasonic. Prodej akreditací začne 12. srpna v Thermalu.
Ceny vstupenek na jednotlivá představení jsou padesát korun. Zájemci si mohou pořídit výhodné akreditace od jednodenní za 150 korun přes vícedenní až po celofestivalovou za 380 korun.
Doprovodný program se letos odehraje v Teleport Klubu (bývalá spořitelna). Na programu bude hlavně hudba. Do Varů přijedou špičky domácí alternativní scény – například kapela DVA či The Fakes.

Fresh Film Fest, který se letos koná už pošesté, patří mezi největší evropské přehlídky studentských filmů. Během pěti dnů bude uvedeno 200 filmů a uděleno pět cen v pěti soutěžních sekcích. Tradiční je také retrospektivní přehlídka, která bude letos věnována Petru Léblovi. Kromě filmu se festival soustředí také na grafiku a design, letošním tématem budou znělky, loga a symboly filmových institucí a festivalů. Více na www.freshfilmfest.net.