Fukal: Měli jsme mít víc bodů

Zkušený obránce Milan Fukal si na jaře navlékl kapitánskou pásku. A za vítězství nad Spartou pozval spoluhráče na večeři.

Hrál na mistrovství Evropy i v Lize mistrů, šest let strávil v Bundeslize. Nyní je šestatřicetiletý obránce Milan Fukal oporou Hradce Králové. I díky jeho zkušenostem přezimovali Votroci v klidném středu tabulky. „Jisté není nikdy nic, ale snad už problémy se záchranou mít nebudeme,“ říká Fukal, který do jarní části Gambrinus ligy vyběhl s kapitánskou páskou na rukávu. Jeho tým v prvních třech kolech získal čtyři body. Nejprve podlehl Liberci, pak porazil Spartu a dovezl bod z Příbrami. Naposledy doma prohrál s Duklou.

Jak jste spokojený se vstupem do jarní části?

Ze dvou těžkých a dvou takových normálních zápasů máme čtyři body. Mohlo jich být víc, protože v Příbrami jsme měli šance na vstřelení vítězného gólu. Ale proti Spartě nám zase pomohla penalta. Takže nespokojený jsem jen se zápasem s Duklou.

Za Spartu jste hrával, vypsal jste pro spoluhráče nějakou prémii?

Už před zápasem jsem slíbil, že když vyhrajeme, pozvu mužstvo na večeři. A to jsem taky splnil. Měl jsem z toho velkou radost, i když jsem ve Spartě zažil krásné roky a pořád jí přeju. Ale když hraju proti ní, jde to stranou.

Na jaře jste se stal kapitánem. Je to proto, že jste z týmu nejzkušenější?

To nevím. Když se zranil Roman Fischer, který je kapitán, byli jsme tři zástupci. A trenér ukázal na mě. Ale to, jestli pásku nosím já, Filip Klapka nebo Radek Hochmeister, není zas tak důležité. Důležité je, aby se nám dařilo.

Hradec se pohybuje v klidných vodách tabulky, i když mu spousta lidí předpovídala boj o záchranu. Těší vás to?

Teoreticky se může stát cokoli, takže musíme dělat všechno pro to, aby se nás záchranářské práce netýkaly. A jestli nás někdo tipoval na sestup, tak jsme mu alespoň ukázali, že jsme lepší, než si myslel.

Máte jako nejzkušenější hráč nějaké zvláštní úkoly, které s tím souvisejí?

Ne, žádné specifické úkoly nemám. Ale to ani nemusí být řečeno, vím, jaká je moje role. Snažím se mladším klukům pomáhat, třeba nějak poradit, ať už v zápase nebo při tréninku. Je tady spousta šikovných kluků, kteří mají na to něco dokázat. Jsou v ligovém kádru, to je známka kvality. Ale pokud se chtějí dostat třeba někam dál než do české ligy, musí poctivě pracovat. Jiní už jim ukázali cestu.

Do Hradce dojíždíte z Jablonce, kde bydlíte. Nevadí vám, že trávíte tolik času v autě?

Je to hodinka a půl. Vždyť jsem jezdil do Rakouska, tohle je proti tomu kousek. I když je pravda, že tam jsem nejezdil tak často. Ale beru to jako součást mojí práce, nijak mi to nevadí. Člověk musí vždycky něco obětovat.

Hrál jste čtyři roky v Hamburku. Sledujete, jak si vede v Bundeslize v boji o záchranu?

Samozřejmě, jsem v kontaktu s Davidem Jarolímem, který tam hraje. Tam to bylo něco fantastického, třeba už jen kvůli divácké kulise. To už je let. Někdy se mi ani nechce věřit, že to tak utíká. Ve fotbale i v životě.

Z Hamburku jste odešel do Mönchengladbachu, který nyní prohání Dortmund a Bayern v boji o nejvyšší příčky. Překvapuje vás to?

Ano, ale příjemně, přeju jim to. Jen ať je proženou. Na titul to asi nebude, ale věřím, že do evropských pohárů se dostanou. Když jsem tam hrál, byli jsme devátí a byla to nejúspěšnější sezona za posledních patnáct let. Takže je dobře, že se dočkali i letošního úspěchu.

Jak tipujete dostihy o český titul?

Věřím Spartě, nejen proto, že jsem tam hrál. Pořád má nejkvalitnější kádr. Jediné, co mi na ní chybí, je taková ta zarputilost a bojovnost, umění vyhrávat i zápasy, kdy se nedaří. Třeba s námi jim někdy od šedesáté minuty právě tohle chybělo. Ale když budou bojovat, titul by měli získat.

Před dvanácti lety jste byl i na evropském šampionátu. Jaké má podle vás šance český tým letos?

Jsem rád, že se tam nároďák s trenérem Bílkem dostal, protože uznávám jeho trenérské kvality. V době, kdy jsem tam hrál, bylo zlaté období českého fotbalu. Nedvěd, Poborský, Galásek, Koller a další. Bylo hodně těžké dostat se alespoň do širší nominace, dnes asi opravdu nemáme tak kvalitní hráče. Ale to, že není tým pod tlakem očekávání, mu může hodně pomoct.

MILAN FUKAL

• Narodil se 16. 5. 1975 v Jablonci.

Ligová kariéra:

Bohemians (1996)
Jablonec (1996–1999)
Sparta (1999–2000)
Hamburk (2000–2004)
Mönchengladbach (2004–2006)
Jablonec (2006–2008)
Kapfenberg (2008–2011)
Hradec Králové (2011–dosud)

I. liga: 181 zápasů, 25 gólů.

Bundesliga: 109 zápasů, 9 gólů.

Rakouská liga: 86 zápasů, 5 gólů.

Reprezentace: 19 zápasů, 2 góly, hrál na EURO 2000.