Funktomass hrají jak utržení z řetězu

Téměř nejpočetnější kapela regionu byla ještě nedávno neznámá. Teď už se o ní ví. Přichází Funktomass.

Že se budou jmenovat Funktomass věděli už před sedmi lety. S muzikou začali před pěti. Mluví se o nich zhruba rok. Jsou převážně z Chrudimi a Pardubic. Hrají jazz-funk-rap a teď chystají maxisingl. „Začínáme natáčet čtyři písničky v pražském studiu Three Bees, kde jsou hodně šikovní. Chceme si dát záležet, snad by to mohlo být na jaře hotové. Křtít budeme v Pardubicích v klubu Žlutý pes,“ říká kapelník Miroslav Bažant.
Funktomass je vybaven skvělou dechovou sekcí a živelní rapeři Lukáš Udržal a Lukáš Nyklíček jsou rození showmani.

Od legrácek k muzice

„Teď je nás deset. V tomto monstrózním počtu se sejdeme maximálně na koncertě. Na zkoušce jednou týdně je nás pár. Ale když vezme Lukáš Udržal mikrofon do ruky a dělá bordel, tak moc práce neuděláme,“ pokračuje Bažant.
Zatímco dřív kapele záleželo nejvíc na tom, aby byl koncert velká show a improvizace, dnes se snaží spíš o pořádnou muziku.
„Hudbu dělám já a kytarista Tomáš Sedláček. Texty jsou kolektivní dílo. Někdo nadnese nějaké slovo a z toho postavíme písničku. Nejde ani tak o obsah jako o rytmus a vtip,“ vysvětluje Miroslav Bažant. Funktomass je letos hostem mnoha známých festivalů. Sice ještě ne jako hlavní hvězda, ale ohlasy jsou dobré.
„Viděli jsme je na Týdnu hudby ve Vysokém Mýtě. Byla to pro nás neznámá kapela, která nás dostala. Okamžitě jsem si je našla na internetu a chtěla bych desku,“ říká Monika Lebedová. Na plnohodnotné album si fanoušci ještě chvíli musí počkat.
„Materiál máme. Postupně to překopávám, aby to mělo mnohem větší úroveň než nahrávky na webu. Bude to práce na měsíce,“ dodává Bažant.