Futsalový boj do poslední chvíle

Plzeňským futsalistům komplikuje situaci nedostatek peněz. Na elitu kvůli tomu hodně ztrácejí.

Nejlepší západočeský futsalový tým SK Indoss Plzeň si před začátkem sezony kladl jediný cíl: udržet se v nejvyšší republikové soutěži. První výsledky byly až nečekaně příznivé, takže po první třetině soutěže nebylo play-off nereálné. Na jaře se ovšem týmu přestalo dařit.

„Vstup do soutěže jsme měli opravdu dobrý, ale důvodů, proč jsme se neumístili ve vyšších patrech tabulky, bylo více. Zaprvé úzký kádr mužstva, takže stačilo, aby se v průběhu soutěže jeden až dva hráči zranili nebo vykartovali a už jsme nepodávali ty výkony jako v plné sestavě. Zadruhé jsme měli na začátku soutěže dobrý los. Třetím důvodem byl pokles formy klíčových hráčů v průběhu soutěže a koneckonců ne vždy byli rozhodčí zcela objektivní,“ vypočítává trenér a zároveň předseda oddílu Petr Šindelář.

Poslední tři zápasy základní části Indoss prohrál a nakonec se musel strachovat o udržení v nejvyšší soutěži. „Díky bohu jsme se zachránili a i příští rok si ligu zahrajeme. V jakém složení, se uvidí v nadcházejících měsících,“ komentuje druhý trenér Tomáš Kadlec.

Ke svým svěřencům má konkrétní výtku. „Máme spoustu brankových příležitostí a nedokážeme je proměnit. To je celosezonní problém týmu,“ dodává Kadlec.

Celé základní části soutěže vévodily dva týmy - ERAPack Chrudim a Tango Brno, které výrazně přehrávaly ostatní mužstva. „Jsou lepší, protože mají pro nás netušené finanční možnosti a trénují minimálně jednou denně. Z toho pramení jejich výkony a také si mohou dovolit nakoupit nejlepší české anebo zahraniční hráče,“ má jasno Šindelář.

Od peněz se bude odvíjet i podoba kádru mužstva pro příští sezonu. Pokud je vedení klubu dokáže získat, bude se Indoss porozhlížet po případných posilách. Přesto si trenér Šindelář myslí, že za plné účasti všech hráčů ve všech zápasech měl tým i letos na play-off.

„Stabilní výkony odváděli bratři Míkové, Jakub Mižár, Petr Kučera, ostatní střídali dobré zápasy se slabšími,“ říká Šindelář.

Toho potěšila alespoň česká reprezentace, která se kvalifikovala na mistrovství světa, když přehrála ve velmi napínavé baráži Slovince. Šindeláře zajímá ale i reprezentace příbuzného sportu, sálového fotbalu. Té začíná 14. května evropský šampionát v Bělorusku.

„Netroufnu si tipnout umístění týmu České republiky na mistrovství Evropy, jelikož jsou týmy hodně vyrovnané. Samozřejmě přeji české reprezentaci co nejlepší umístění,“ uzavírá trenér Šindelář.