Futurama Business Park je první stavbou s certifikací BREEAM

Kancelářský projekt Futurama Business Park v pražském Karlíně je první stavbou v České republice, jež úspěšně získala mezinárodní certifikaci BREEAM. Tato v Evropě respektovaná metodika potvrzuje ohleduplnost stavby k životnímu prostředí během výstavby, ale i uživatelsky příznivé pracovní prostředí.

Po komplexní analýze budovy Futurama Business Park získal developer projektu Erste Group Immorent ČR s. r. o. mezinárodní certifikaci BREEAM. Tento systém hodnocení komplexně posuzuje projekt z hlediska ekologicky šetrné výstavby, spotřeby energií, znečišťování při provozu budovy, využití daného území, použitých materiálů a dalších environmentálních aspektů. „Jde o velice propracovaný systém hodnocení budov, který zkoumá, zda je certifikovaná budova nejen šetrná k životnímu prostředí, ale zároveň zda i uživatelům nabízí příznivé pracovní prostředí. Někteří mezinárodní klienti požadují certifikaci BREEAM jako podmínku pronájmu budovy, ve Velké Británii je hodnocení BREEAM Good dokonce v některých krajích požadováno k vydání stavebního povolení. V dnešní době je certifikace BREEAM jednoznačně konkurenční výhodou, ať už při prodeji nebo pronájmu budovy,“ objasňuje Martin Ďuriš z certifikační společnosti PBA International Prague spol. s r. o.

#####Hledisko spotřeby je jen dílčí

„Při výstavbě kancelářských budov se dnes ve světě sleduje trend trvale udržitelného rozvoje. Znamená vyšší důraz na energetickou efektivitu budovy, ale také kvalitu celého konceptu projektu - přístupu k tvorbě pracovního prostředí a ekologicky šetrného provozu budov. Součástí certifikace systémem BREEAM je posouzení, zda jsou budova i její provoz energeticky úsporné. Často sledované hledisko spotřeby energií je jen dílčí, i když ne bezvýznamnou částí komplexního hodnocení. Celosvětový vývoj kancelářských budov bude podle mě i nadále sledovat snahu o minimalizaci provozních nákladů, jak z hlediska úspory nákladů, tak z hlediska dosažené kvality pracovního prostředí,“ říká Martin Malý ze společnosti Erste Group Immorent ČR. BREEAM je metodicky komplexní certifikační systém s dlouholetým vývojem a důkladným sběrem údajů o certifikovaných budovách.