Galerie Mánes představuje Vanovu retrospektivu

Výběr z celoživotní tvorby fotografa Roberta Vana mohou lidé zhlédnout ve výstavní síni Galerie Mánes.

Na stěnách pokrytých vlnitým kartonem visí na dvě stě fotografií zátiší, krajin, portrétů a zejména mužských aktů. Retrospektivní výstava slovenského fotografa s americkým pasem nazvaná The Platinum Collection potrvá až do 9. září tohoto roku.

Robert Vano začínal jako fotograf a kadeřník. Ve své volné tvorbě zobrazuje hlavně muže. „S nápadem, abych začal fotit kluky, přišel fotograf Horst P. Horst. Že bych prý měl fotit to, co mám rád,“ říká Vano.

Originální technika

Fotograf používá techniku zvanou platinotypie, kterou podle svých slov ovládá jen on. „Někde jsem četl, že kdyby byla atomová válka, přežijí jen krysy a platinové fotky. A já bych chtěl, aby to všechno přežilo,“ podotýká Vano.

Jeho díla jsou samotným ztvárněním, ale i výběrem témat poněkud kontroverzní a ostatní fotografové je příliš neoceňují. „Vanovu volnou tvorbu jako umění nevnímám. Považuji ji za kýč,“ tvrdí fotograf a publicista Josef Moucha. Vano si pro focení vybírá mladé muže a ženy a aranžuje je do smyslných pozic. Podle fotografa Pavla Máry tak vlastně popírá akty. „Uznávám ho, ale jeho fotografie jsou spíš než akty oslavou krásných těl,“ míní Mára.

Právě proto, že Vanova díla vyvolávají obdiv i nezájem, bude autor několik prvních dní konání expozice v odpoledních hodinách návštěvníkům osobně přibližovat svou tvorbu a odpovídat na případné dotazy.
Vstupenka stojí sto korun, zlevněná šedesát.