Geocachingová soutěž pomáhá objevit Norsko v Česku

Geocaching

Geocaching

Co to je štajgr, kdo postavil sloup Nejsvětější Trojice ve Valči, jak se sedí na trůnu nebo jaký je nejstarší moravských kostel se dozví účastníci geocachingové soutěže nazvané Objevte Norsko v Česku a vyhrajte. Soutěž, která začala 30. září a končí o Vánocích, pořádá Ministerstvo financí ČR ve spolupráci s norským velvyslanectvím v České republice. Do soutěže se lze stále ještě zapojit.

Geocaching je dnes velmi populární hra, při níž se po přečtení nápovědy na internetu hledají tak zvané kešky, schránky skrývající například předmět či sdělení důležité pro danou hru. V této norské variantě hry jsou v keškách po celé ČR ukryta písmenka a čísla určující jejich pořadí ve výherním slově, které je nutné složit. Výherce bude vylosován ze zaslaných e-mailů s výherním slovem a hlavní cenou je týdenní pobyt v Norsku na horské chatě pro dvě osoby.

„Cílem této soutěže je především nabídnout lidem netradiční výlety po celém Česku, zúčastnit se tedy mohou jak ti, co nemají s geocachingem žádné zkušenosti, tak i ostřílení příznivci této hry,“ uvedl náměstek ministra financí Tomáš Zídek.

Účastníci soutěže musejí navštívit třeba Muzeum silnic ve Vikýřovicíh u Šumperka, kostel Nanebevzetí Panny Marie ve Vranově nad Dyjí, sloup Nejsvětější Trojice ve Valči, Husitské muzeum v Táboře nebo Národní park České Švýcarsko. Všechny tyto památky mají jedno společné - na jejich rozvoj přispěly Finanční mechanismy EHP/Norska, známé především jako Norské fondy.