Ghetto v Resslovce se vyprazdňuje

Rozmlácené vstupní dveře, otevřený rozvaděč s vykukujícími dráty, nepoužitelné poštovní schránky.

Dvorek zasypaný odpadky, vysypané skleněné výplně v chodbách a strop podepřený dřevěným trámem. Na první pohled se v největším ghettu v centru Plzně nic nezměnilo. A přece je v domě v Resslova 13 něco jinak. Je tu ticho a prázdno. Město začalo postupně všechny nájemníky z domu přestěhovávat. Hlavní příčinou je havarijní stav domu, na který už dříve upozornila Sedmička.

„Už tady zbývá jen pár rodin. My máme přidělený byt v Koperníkovce, jenom čekáme, než ho byťák dopřipraví. Mělo by to být do října,“ prozrazuje nájemnice ve třetím patře. Stěhování z poničeného domu téměř všichni vítají. „Lidé se těší, že konečně z ´třináctky´ odejdou. Bytový odbor přistupuje k nájemníkům vstřícně,“ hodnotí postup Jakub Václavů ze společnosti Tady a teď, která přímo v domě vedla doučování dětí a zastřešovala další sociální služby pro obyvatele ghetta. Podle velikosti rodin by měli být nájemníci rozstěhováni do připravených městských bytů v Koperníkově a Bendově ulici.

„Určitě to zvládneme do konce roku,“ tvrdí radní Helena Matoušová. Jedna rodina bude vystěhována do Jateční ulice kvůli opožděnému placení nájmu. Resslovu 13, kde ještě na jaře bydlela více než stovka lidí, poté radní nabídnou k prodeji developerské firmě WPB Group, která plánuje výstavbu obchodního centra na území bývalých Plzeňských mlýnů. Investor plánuje městský dům zbourat. „Druhou variantou je prodej městského domu ve veřejné soutěži,“ hlásí radní Vladimír Tichý.