GM se spojil s konkurencí Uberu. Do Lyft nalije půl miliardy dolarů

sídlo GM

sídlo GM Zdroj: GM

Největší americká automobilka General Motors (GM) vstoupila do strategické aliance s provozovatelem alternativní taxislužby Lyft, zaměřené mimo jiné na budoucí samořiditelná auta. GM také potvrdila, že do sanfranciské firmy, která je hlavním konkurentem služby Uber, investuje půl miliardy dolarů (12,5 miliardy korun).

Cílem aliance má být rozvoj sítě samořiditelných, „autonomních“ vozů, které budou v budoucnu ve městech připraveny obsluhovat cestující. Oba partnery spojilo přesvědčení, že autonomní vozidla se prosadí nejprve ve sdílené přepravě cestujících, tedy v modelu, v němž podnikají Lyft a Uber.

Pro GM jde o jednu z největších investic do jiné firmy v posledních letech. Automobilka získá místo ve správní radě Lyftu a přístup k firemnímu softwaru, který spojuje cestující s řidiči a automatizuje platby. GM se také stane prioritním dodavatelem vozů pro řidiče služby Lyft, což by mělo této firmy pomoci k výrazné expanzi.

Silné partnerství

GM prodává téměř deset milionů vozů ve více než stovce zemí světa. Lyft provozuje svou službu ve 190 městech v USA a nedávno vytvořil aliance pro vstup na trhy Číny a Indie. Nyní chtějí obě firmy otevřít v USA síť, v níž si budou moci noví řidiči Lyftu pronajmout vozy od GM.

V dlouhodobějším výhledu chtějí oba partneři spolupracovat na vybudování flotily samořiditelných vozů, které by si mohli lidé přivolávat pomocí aplikace Lyft. Partnerství s GM by mohlo Lyft posílit v konkurenci s Uberem, který rovněž pracuje na vývoji vozů bez řidiče. Na toto pole se chystají i technologičtí giganti Google a Apple. „Předpovídáme, že svět přepravy se v příštích pěti letech změní více, než se změnil za posledních 50 let,“ citovala agentura AP prezidenta GM Dana Ammanna.