Google hledá v Česku místo pro svá data. Kandidátem je zóna u Prunéřova

Google chce v Česku zřídit datové centrum

Google chce v Česku zřídit datové centrum Zdroj: profimedia

Česko má šanci na přilákání datového centra internetové společnost Google. Vážným kandidátem je průmyslový park Centrepoint Verne u severočeské elektrárny Prunéřov.

Data tuzemských uživatelů e-mailové služby Gmail možná už brzy nebudou létat optickými kabely kolem celého světa. Internetový obr Google totiž podle informací deníku E15 v Česku hledá místo pro velké datové centrum. Američané mají zatím v Evropě čtyři, a to ve Finsku, Belgii, Nizozemsku a Irsku. Samotný Google je zatím k expanzi zdrženlivý.

„V tomto ohledu v současné době není nic, co bychom mohli potvrdit,“ sdělila mluvčí Googlu Janka Miklík Zichová. Státní agentura CzechInvest připustila, že se zahraničními zájemci o umístění datacenter v České republice mluví. „Momentálně jednáme s několika potenciálními investory a řadu dalších plánujeme v budoucnu oslovit,“ uvedla zástupkyně agentury Petra Menclová.

Horkým kandidátem na umístění centra Googlu je průmyslový park Centrepoint Verne u elektrárny Prunéřov. Právě její proud v kombinaci s okolními obnovitelnými zdroji má být jedním z lákadel pro giganty typu Googlu.

Přečtěte si:

Dodávky proudu z několika různých zdrojů jsou pro datová centra strategickou záležitostí. „Musí mít příkon elektrické energie s minimálně dvěma nezávislými zdroji pro vyvážení rizika výpadku,“ řekl Jakub Holec, ředitel konzultantské firmy 108 Agency. Centrum by navíc nemělo být daleko od dálnice, ale kvůli bezpečnosti také ne hned u ní.

Vyřešit zásobování proudem si v lokalitě pod Krušnými horami vzala na starost společnost Epdor. Za ní stojí někdejší vrcholový manažer ČEZ Peter Szenasy a poradenská společnost Grant Thornton Advisory.

Nikdo z nich informace o Googlu ale nekomentoval. Investice do datových zařízení se v Česku běžně pohybuje ve vyšších stovkách milionů. V tomto případě však může být investice ještě vyšší. Podle webu Epdoru má mít totiž severočeské centrum globální význam.

Loni otevřené datacentrum Googlu v americkém Oregonu firmu přišlo na 600 milionů dolarů. Jen o málo menší částku společnost minulý rok investovala do centra v Singapuru.

Datový boom v České republice
Výstavba datových center se v Česku stala investičním hitem. Postarala se o to mimo jiné možnost čerpat na ně štědré evropské dotace. V minulém rozpočtovém období se EU v Česku podílela částkou převyšující půl miliardy korun na výstavbě deseti datacenter. Na tato zařízení pamatuje i nový operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. „V rámci něho pozorujeme daleko vyšší zájem o podporu datových center, a to i ze strany zahraničních investorů,“ uvedla mluvčí státní agentury CzechInvest Petra Menclová.