Češi v podílu hi-tech na výkonu ekonomiky předstihují Rakušany

Vysoká úroveň technické vzdělanosti a nízké náklady na kvalifikovanou pracovní sílu. To jsou dvě zásadní přednosti, které do Česka lákají firmy spjaté s informačními a počítačovými technologiemi

Vysoká úroveň technické vzdělanosti a nízké náklady na kvalifikovanou pracovní sílu. To jsou dvě zásadní přednosti, které do Česka lákají firmy spjaté s informačními a počítačovými technologiemi Zdroj: ctk

Výrazně roste podílu odvětví informačních a komunikačních technologií na výkonu české ekonomiky. Země využívá své centrální polohy příhodné pro provoz datových center.

Zatímco v roce 1998 činil podíl sektoru ICT na hrubé přidané hodnotě 3,9 procenta, předloni už dosáhl 5,2 procenta. Česko tak předstihlo Slovensko se 4,2 procenta, ale i dříve inovativní Rakousko s 3,3 procenta. Vyplynulo to z analýzy Českého statistického úřadu.

„Za sledované období byla v Česku zaznamenaná například silná expanze služeb mobilních operátorů, kterých využívaly domácnosti v míře vyšší, než je průměr Evropské unie, nejen pokud jde o hlasové, ale zejména datové služby,“ popsal analytik ČSÚ Jiří Kamenický.

Přečtěte si:

Růstu odvětví nahrává i skutečnost, že Česko je nejprůmyslovější zemí EU, a podniky tak mohou podobné služby ve velké míře outsourcovat. „Nadnárodní společnosti zároveň mohou těžit i z polohy Česka, respektive jeho centrálního umístění výhodného pro různá datová centra,“ dodal analytik.

Modernizaci ekonomiky potvrzuje ředitel skupiny Chytrý Honza Jiří Paták. „Dlouhodobě zde vznikají technologická centra, IT vývojová střediska a v neposlední řadě vidím zřetelný boom internetové ekonomiky,“ vysvětlil. Česko přitom není jedinou ze zemí bývalého východního bloku s rozvojem nejnovějších technologií.

„Jak Maďarsko, tak Česko v rámci OECD dokonce vykazují nadprůměrný podíl ICT na celkové přidané hodnotě,“ uvedl hlavní ekonom skupiny Roklen Lukáš Kovanda s tím, že se tak řadí po bok zemí, jako jsou Finsko, Japonsko, Jižní Korea nebo USA. Nepatrně za průměrem zaostává Slovensko. Podle Patáka je pozitivní nejen dohánění rakouské ekonomiky, ale i zdravá struktura tuzemského hospodářství. „Velký podíl ICT zajistí Česku vysokou konkurenceschopnost,“ řekl.

Podíl ekonomických odvětví na hrubé přidané hodnotěPodíl ekonomických odvětví na hrubé přidané hodnotě|E15