Google maps už umí navigovat i uvnitř budov

Google

Google

(VIDEO) Google představil novou verzi svojí aplikace Google Maps pro zařízení Android, která umí kromě klasické navigace ve venkovních prostorách navigovat také v uzavřených budovách. Je tak přesná, že dovede rozpoznat i konkrétní poschodí. Bohužel je nutné poznamenat, že tato aplikace zatím funguje pouze na vybraných místech ve Spojených státech a v Japonsku.

Pokud se tedy uživatel nachází v zmapovaném interiéru a spustí aplikaci, na displeji se mu automaticky zobrazí podlaží ve kterém se nachází i se svou vlastní konkrétní polohou.

Navíc uvidí celou síť chodeb a uliček uvnitř interiéru i s vybranými obchody, restauracemi či jinými stanovišti. V mapách jsou zatím zaneseny plány některých velkých letišť jako je San Francisco, Atlanta, Chicago, Narita či obchodních domů a firem (například IKEA nebo Bloomingdale's.)

Vzhled aplikace Google Maps 6.0 pro navigování v interiéruVzhled aplikace Google Maps 6.0 pro navigování v interiéruVzhled aplikace Google Maps 6.0 pro navigování v interiéru nákupního centra v Minneapolisu. Na prvním obrázku je aplikace bez „podlažního detektoru“ na druhém je již funkce zapnutá

„Google Maps umožní se podívat do vnitřku budovy i z domova, což uživatelům ušetří čas s hledáním. Nebudou muset konkrétní obchod či restauraci složitě hledat na infopanelech, neztratí se v síti chodeb a nebudou se muset ptát na cestu,“ uvedl k tomu na blogu společnosti Google technický viceprezident pro pro Google Maps Brian Mcclendon.

Jak navigace funguje na letišti

Indor navigaci testovala před časem i společnost Nokia. Ta pro lokaci používala speciální Wi-Fi access pointy, přičemž triangulací vypočetla polohu i tam, kde není možné zachtit signál z GPS. Podle serveru Cnews.cz budou Google maps pravděpodobně fungovat na podobné bázi. „Zkrátka se do obchodů na stropy rozmístí několik přístupových bodů a pokud budete v dosahu alespoň tří z nich, navigace bude fungovat. Problémem nebudou ani další patra, přesah signálu bude naopak užitečný.“