Google s novou akvizicí posílí vlastní cloud pro videoobsah mediálních společností

Sundar Pichai z Google

Sundar Pichai z Google

Google, který dnes už patří pod Alphabet, oznámil akvizici společnosti Anvato, která se specializuje na streamování videoobsahu mediálních společností.

Společnost Anvato vznikla už v roce 2007 a poskytuje řadu produktů a služeb, mezi kterými je živé streamování videa, cloudová platforma pro ukládání a přehrávání videa, podpora enkódování nebo editace videa. Zároveň nabízí přehrávače, které mohou mediální domy používat na vlastních stránkách a vše měří vlastními statistikami a propojují s reklamou, která je vkládána do videa.

Mezi klienty Anvato patří velké mediální společnosti jako Fox Sports, CBS, CNBC, Univision, Gray Television, NBC Universal a další, přičemž díky téměř desetileté historii má také zajištěná partnerství i ze strany inzerentů a reklamních sítí.

Pro tvůrce videoobsahu nabízí navíc i pokročilou technologii značkování videa, která pomocí strojového učení dokáže rozpoznat nelegální kopii uloženého videa někde jinde na internetu, typicky na různých platformách s videoobsahem, kam uživatelé nahráli ukradené video – například ze stránek Fox Sports.

Vzhledem k tomu, že Google potřebuje posílit pozici v oblasti OTT, kde má zatím klienty jako je Spotify nebo Sky News, dává akvizice velký smysl pro urychlení a získání většího tržního podílu proti Microsoftu, Amazonu nebo IBM. Anvato v současnosti využívá cloud platformu od Amazonu a DigitalOcean, takže lze očekávat, že přejde na Google Cloud Compute Engine, což bude další přidaná hodnota právě pro Google.

Google posílí i s prosazením vlastní platformy pro reklamu a pravděpodobně se dočkáme podobné strategie jako u webové platformy, kdy se bude snažit zbavit ostatních reklamních sítí a prosadit hlavně vlastní formát.