Google se zbavuje Motoroly, za 2,9 miliardy dolarů ji koupí Lenovo

Moto X od Motoroly (ilustrační foto)

Moto X od Motoroly (ilustrační foto)

Google prodává divizi Motorola Mobility čínské společnosti Lenovo. Po úvodních spekulacích to potvrdila sama americká firma. Lenovo zaplatí za Motorolu 2,91 miliardy dolarů.

Lenovo zaplatí za Motorolu 2,91 miliardy dolarů. Peníze ale Google nedostane najednou. Nejprve Google získá 660 milionů v hotovosti a akcie Lenova za 750 milionů. Zbylých 1,5 miliary dostane ve splátkách během příštích tří let.

Google se na koupi majoritního podílu Motoroly dohodl v srpnu 2011. Cena byla tehdy stanovena na 12,5 miliardy dolarů. Pro internetového obra to byl natolik zásadní obchod, že na oficiálním blogu o tom tehdy informoval sám šéf společnosti Larry Page. Od počátku bylo zřejmé, že hlavním motivem je využít bohaté sbírky patentů Motoroly na technologie mobilních telefonů a dalších komunikačních zařízení.

Prodejní cena Motoroly je nyní nižší zřejmě proto, že Google si ponechal většinu patentů. Lenovo jich získá jen asi dva tisíce. Hodnotě Motoroly také neprospěla ztráta tržního podílu, kterou pod křídly Googlu utrpěla. Podle společnosti IDC loni klesl na jedno procento z 2,3 procenta v roce 2012.

Prodejem Google usmíří partnery

Patenty Google potřebuje kvůli tomu, aby ochránil výrobce mobilních telefonů používajících jeho operační systém Android před patentovými žalobami. Právě jim se ale nelíbilo, že Google vyrábí vlastní mobilní telefony a konkuruje tak jejich produktům. Google sice provozoval Motorolu jako přísně oddělenou společnost, i to ale způsobovalo u odběratelů Androidu pochybnosti.

Lenovo díky akvizici Motoroly výrazně poskočí v žebříčku výrobců mobilních telefonů. Z páté pozice se stane světovou trojkou s tržním podílem šest procent. První dvě příčky ovládají s velkým odstupem před odstatními Samsung a Apple.

Čínská společnost neexpanduje jen na poli mobilních telefonů. Minulý týden totiž koupila od IBM její serverovou divizi. V roce 2005 se stala největším výrobce počítačů světa, když stejně jako nyní odkoupila část podnikání IBM. Obě nedávné transakce zřejmě upoutají pozornost amerických úřadů, což ještě může uzavření obchodu ztížit či jej zcela znemožnit. USA se totiž ohledně čínských investic obávají bezpečnostních dopadů.

Motorola
Motorola je tradičním výrobcem mobilních telefonů a téměř před třiceti lety přinesla světu vůbec první komerčně dostupný mobilní telefon. Značka se dlouho držela na předních příčkách světových prodejců mobilních telefonů, ovšem později nezachytila aktuální trendy a především boom chytrých telefonů. Před lety však představila svůj první chytrý mobil s Androidem a v roce 2011 už dokázala získat řadu fanoušků díky tabletu Xoom nebo smartphone Atrix s notebookovým dockem.