Google slaví výročí Jaroslava Haška, Švejk získal vlastní Doodle

Přesně před 130 lety se narodil český spisovatel novinář a autor legendární postavy dobrého vojáka Švejka Jaroslav Hašek. Výročí si připomíná i Google, který pro spisovatele upravil své logo v české verzi svého vyhledávače, takzvaný Doodle.

Autor nejpřekládanější české knihy, Osudů dobrého vojáka Švejka, byl krátce zaměstnán u banky Slavia, poté se ale už vrh na dráhu novináře a spisovatele. Pěšky procestoval Slovensko, Halič a Uhry, povídky z cest mu otiskovaly Národní listy. Hašek se také sblížil s českými anarchisty, kvůli své politické činnosti byl v roce 1907 krátce vězněn.

V roce 1911 založil Stranu mírného pokroku v mezích zákon, která karikovala tehdejší politický život. V roce 1915 narukoval do armády, na východní frontě padl do ruského zajetí. Z něj se dostal do československých legií a později přestoupil do Rudé armády.

Dva roky po válce se Hašek vrátil zpět do Prahy. Zde ale dlouho nevydržel, přestěhoval se totiž do Lipnice nad Sázavou. Zemřel 3. ledna 1923.

Autorem Haškova Doodlu je kreslíř Googlu Mike Dutton. Svůj vlastní český Doodle v minulosti získali například Josef Lada, Spejbl a Hurvínek, Večerníček či Alfons Mucha.