Google vylepšuje vyhledávání: hlasem půjde ovládat i na PC

Google

Google Zdroj: profimedia.cz

Počítače budou rozumět, na co se jich lidé ptají běžnou řečí, a budou jim odpovídat. Tvrdí to podle amerických médií Google, který zdokonaluje hlasové vyhledávání. Hledání by tak mohlo připomínat rozhovor. Podobný princip asistovaného vyhledávání už v současnosti funguje v tabletech a chytrých telefonech. Google chce stejný princip přenést i na osobní počítače.

Lidé by mohli při surfování na internetu na stolním počítači svůj dotaz nahlas položit a ten by jim pak odpověděl. „Brzy budete moci jednoduše říct 'Ok, Google, bude v Santa Cruz tento víkend slunečno?' a dostanete hlasitou odpověď,“ vysvětlil podle webu telegraph.co.uk na internetu Amit Singhal, který v Googlu dohlíží na střežené vyhledávací vzorce. „Pak budete moci v konverzaci pokračovat a navázat jednoduše s 'jak daleko je to odtud?'…a nechat Google, aby vám řekl odpověď,“ uvedl také.

Jinde v rozhovoru Singhal podle usatoday.com připustil, že ne každé „konverzační vyhledávání“ vyústí ve stručnou odpověď. Například otázka „Proč se rozpadla kapela Beatles?“ vyžaduje hlubší analýzu.

Ve smartphonech a tabletech, které využívají operační systém Android od Googlu, už funguje hlasem ovládaná osobní asistence Google Now. Systém iOS konkurenční americké technologické firmy Apple zase nabízí virtuální asistentku Siri. Google teď chce tento princip přenést do klasického vyhledávání na počítači. Podle amerického deníku Los Angeles Times firma uvedla, že službu spustí brzy. Dostupná ale bude jen na prohlížeči Chrome od Googlu. Počítače, které ho budou používat, budou muset mít mikrofon.

Google ve středu také představil novou webovou hudební službu umožňující poslech milionů skladeb. Fungovat začne v USA, časem by se ale měla rozšířit do dalších zemí.