Hackeři ohlásili útok na web americké vládní komise

počítačová kriminalita, ilustrační foto

počítačová kriminalita, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Počítačoví piráti dnes napadli stránky americké vládní agentury, která má na starosti pravidla pro ukládání trestů americkými soudy. Hackeři tvrdí, že patří k hackerské skupině Anonymous. Útok prý provedli, aby se pomstili za smrt internetového aktivisty, a hrozí zveřejněním citlivých informací. S odvoláním na dnešní sdělení počítačových pirátů o tom informovaly agentury Reuters a AP.

Terčem kybernetického útoku se stal web komise amerického ministerstva spravedlnosti, která vypracovává pravidla pro americké federální soudy týkající se ukládání trestů. Dnes ráno místního času nebylo možné se na web dostat.

Hackeři prý pronikli do několika vládních počítačových systémů a zkopírovali tajné informace, jejichž zveřejněním nyní hrozí. Hackerská skupina se hlásí k nedávno zesnulému bojovníku za neomezený přístup k informacím Aaronu Swartzovi, který čelil obviněním, že použil počítačovou síť Massachusettského technického institutu (MIT) ke krádeži více než čtyř milionů článků z online archivu.

Swartz 11. ledna spáchal sebevraždu. Počítačoví piráti ve videonahrávce zveřejněné na internetu americkou vládu kvůli stíhání Swartze kritizovali. Podle stanice BBC v ní mimo jiné uvedli, že Swartz byl zabit.

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) hackerský útok vyšetřuje.