Hardyho romantická tragédie jako pohledná telenovela

Daleko od hlučícího davu

Daleko od hlučícího davu Zdroj: cinemart

Slavný román Thomase Hardyho z roku 1874 Daleko od hlučícího davu už v Británii natočil John Schlesinger v roce 1967 s Julií Christie v hlavní roli. Nyní si na adaptaci nejromantičtější z Hardyho tragédií o vášních a jejich ceně troufl Dán Thomas Vinterberg, tvůrce Rodinné oslavy a Honu. Soudě podle výsledku to nebylo úplně nezbytné.

A to přesto, že za scénářem stojí David Nicholls, sám zkušený spisovatel (Jeden den) a specialista na scénáře podle knih (Nadějné vyhlídky). Od Hardyho už dobře zvládl přepsat Tess z d’Urbervillů, jenže to měl k dispozici čtyři hodiny televizní minisérie. Schlesinger tenkrát vyprávění o nezávislé majitelce farmy a jejích třech nápadnících věnoval 168 minut. Vinterberg a jeho tým osud Bathsheby Everdeneové zkrátili na dvě hodiny a osekali ho přitom na nesouvislý sled fatálních náhod, dramatických událostí a plačtivých výlevů. Z Hardyho propracovaného příběhu tak zbyla hůře uvěřitelná telenovela, odvyprávěná rychle a nenáročně, zároveň bez psychokresby, která by jednotlivé scény propojila a také vysvětlila jejich motivace.

Emancipovaná Bathsheba je i přes živé podání Carey Mulliganové podivně nevyrovnaná a ztrácí své postavení feministické ikony. Obsesivní postavě jejího souseda Boldwooda jen Michael Sheen udrží důstojnost a hrdý floutek seržant Troy Toma Sturridge tu nemá dost místa, aby přesvědčil.

Na všechny se příjemně dívá, zvlášť když nosí kostýmy Janet Pattersonové (dvorní kostymérky Jane Campionové) a chodí po krásném anglickém venkově. Hardyho knihy se ale stále čtou a adaptují, protože v nich dokázal popsat neovladatelné city, naděje pošlapané osudem, zmoudření a pokoru vykoupené utrpením. Tady jeho dílo slouží jen jako záminka k povrchní kostýmní romanci, v níž se kamera soustředí především na tváře zamilovaných.

Nejlepší záběr je přitom ten, v němž vidíme Bathshebiny ruce roztřesené touhou. Takových výstižných momentů se tu ale vyskytuje málo. Pak nezáleží, jak nahlas hraje půvabná melodramatická hudba Craiga Armstronga ani kolik slz prolijí všichni (překvapivě citliví) mužští hrdinové. Velký emocionální zážitek zůstal v knize.

Daleko od hlučícího davu
(romance, Velká Británie/USA, 119 minut)
Režie: Thomas Vinterberg
Hrají: Carey Mulliganová, Matthias Schoenaerts, Tom Sturridge
Hodnocení: 50 %