Harleye se na Helfštýně rozloučily se sezónou

Harley-Davidson

Harley-Davidson

Téměř 90 kultovních amerických motocyklů Harley-Davidson obsadilo dnes odpoledne nádvoří středověkého hradu Helfštýna na Přerovsku. Na akci s názvem Poslední míle, která se na Helfštýně konala poprvé, přijeli motorkáři z celé republiky. Na cestu jim přálo i počasí.

„Na hrad se sjelo 88 motocyklů této značky, přijelo na 200 lidí. Přijeli sem až z Karlových Varů, ale i z Prahy, Brna a z celé Moravy,“ řekl organizátor akce Tomáš Slimáček. Motorkáři, jejichž srdce patří této americké značce, vyrazili na hrad z Teplic nad Bečvou. Zapojili se přitom do kolony dlouhé stovky metrů. „Vybrali jsme si cestu lesem, kde jsme nepotkali ani auta ani zvěř. Byla to hezká jízda,“ pousmál se organizátor.

Příjezd motorkářů vyvolal na hradě velké pozdvižení. Mnozí návštěvníci v té chvíli dali motocyklům přednost před procházkou po hradě. Kromě obdivování motocyklů se mohli lidé seznámit i s výpravou, kterou čeští majitelé těchto strojů podnikli loni v Americe.

Na motorkách brázdili mimo jiné Utah či Arizonu. Zážitky z cesty si promítali přímo na hradě. Podobná akce se podle hlavního organizátora má uskutečnit i příští rok. V září by na pouť po Americe mělo vyjet na tři desítky dobrodruhů.

Akce s názvem Poslední míle je jedním z posledních setkání motorkářů v letošním roce. Po zaznění sirény odjeli hromadně z hradu do hranického autokempu. Helfštýn nebyl milovníkům podobných strojů otevřen poprvé. Dostaveníčko si tady ale dosud dávali hlavně majitelé historických vozů a motocyklů. Například v polovině května se hrad stal cílem téměř 130 vozů a motocyklů vyrobených před rokem 1939.