Hašek odmítá spojování s Hušákem. Do čela fotbalu chtěl Janotu

Ivan Hašek

Ivan Hašek Zdroj: ctk

Odstupující předseda Fotbalové asociace České republiky Ivan Hašek se dnes pokusil rozptýlit dohady o důvodech jeho rezignace. Odchod prý nesouvisí s pádem Aleše Hušáka, který stál v čele Sazky. "Spekulace o mém napojení na pana Hušáka jsou od mé první kandidatury na post šéfa fotbalu. Jen mě mrzí, že se v této zemi může objevit v médiích bez následků jakákoliv spekulace, i když je založena na naprosté lži a bez důkazů, prohlásil Hašek.

Lživá jsou prý také tvrzení, že byl od Sazky placen,“ uvedl Hašek, který chtěl nabídnout uvolněný post šéfa českého fotbalu bývalému ministrovi financí Eduardu Janotovi. „Už bohužel není mezi námi, jinak bych ho oslovil,“ tvrdí Hašek.

Za pravý důvod svého odchodu z čela českého fotbalu Hašek označil trenérské angažmá v dubajském klubu Al Ahlí. Na návratu byl prý s vedením klubu domluven už před dvěma lety. Tehdy prý ale o svém rozhodnutí nemohl mluvit, protože by nebyl zvolen a nemohl by v českém fotbale provést řadu změn.

„Smlouvu jsem podepsal už před třemi měsíci, ale nikdo o ní nevěděl včetně mých nejbližších spolupracovníků,“ uvedl.

Sám je spokojen, že se mu podařilo během působení na svazu pohnout některými věcmi, ale od začátku tušil, že korupci nepřemůže. „Vymýtit korupci zcela, to je mylná představa, to nedokáže nikdo. Ve společnosti běhají tisíce Štětináčů, a veřejnost by chtěla, aby ve fotbale byli jen Jarkové Metelkové,“ vzal si příměr z populárních Foglarových příběhů o Rychlých šípech. „Ano, chtěl jsem začít dělat fotbal jinak, aby se funkcionáři nebáli mluvit otevřeně, beze strachu o výsledky svých klubů. Přál jsem si otevřenost, jaká je obvyklá v jiných zemích, ale nikdy jsem nebyl ničí loutka, jak se někdo domníval,“ pokračoval Hašek.

Veřejnost viděla v Haškovi při jeho nástupu do předsednické funkce spasitele českého fotbalu, on s touto rolí však od počátku nebyl vnitřně smířen.

„Před šesti lety jsem se pokoušel jít do čela neúspěšně, a protože se množil počet lidí, kteří mě podporovali i v dalších letech, cítil jsem odpovědnost do kandidatury jít znovu. Svého rozhodnutí nelituji, mohu se za svým působením ohlédnout se vztyčenou hlavou, řada věcí se nám podařila,“ popsal Hašek motiv, proč se stal funkcionářem s omezenou dobou působnosti.

Doporučovat svého možného nástupce nechce, i když představu má. „Nechci nikomu dát polibek smrti,“ řekl.

Především by prý byl nerad, pokud by se o zvolení pokoušel někdo z bývalého vedení svazu včetně Jiřího Kubíčka, který už vyzval celý výkonný výbor, aby znovu požádal o důvěru. „Starého psa novým kouskům nenaučíš. A komentáře lidí, kteří byli neúspěšní, mě v tomto názoru jen utvrzují. Všichni vidí, jak se změnila situace - komory už nejdou proti sobě, svaz má nový název a já jsem rád, že funkcionáři přestali brát fotbalové dění kontroverzně,“ prohlásil Hašek s přesvědčením, že se už nevrátí doba, kdy na valných hromadách nezáleželo ani tak na názoru, jako spíše na tom, z jaké je kdo komory.