Hasiči mají k výcviku nové trenažéry

hasičský trénink

hasičský trénink Zdroj: ctk

hasičský trénink
hasičský trénink
hasičský trénink
hasičský trénink
hasičský trénink
6
Fotogalerie
Školicí a výcvikové středisko hasičů v Brně získalo nové trenažéry. Jde o výcvikový kontejner, v němž lze simulovat různé druhy hoření, a takzvaný ohňový dům. V něm se budou hasiči učit, jak zasahovat v uzavřených, často špatně přístupných místech.

Středisko je největším zařízením svého druhu v zemi. Ročně proškolí kolem pět tisíc hasičů. Jsou mezi nimi profesionálové ze státního hasičského sboru, ale i jejich kolegové, kteří pracují v chemických podnicích, elektrárnách a u Českých drah. Zhruba polovinu ze všech proškolených tvoří dobrovolní hasiči.

Výcvikový kontejner připomíná plechový domeček, uvnitř něhož jsou hořáky. Středisko mělo už dříve obdobný kontejner na tuhá paliva, nové zařízení je ale na LPG, tedy zkapalněný ropný plyn.

Hasiči mohou uvnitř, samozřejmě v ochranných oděvech, cvičit likvidaci různých druhů požárů. K nejnebezpečnějším, které lze vytvořit s hořáky, patří žhavé plameny (rollover), explozivní hoření (backdraft) a celkové vzplanutí (flashover).

Ohňový dům je zase stavbou navozující stísněné prostory, které lze zažehnout a v nichž je možné cvičit likvidaci plamenů v bytě, garáži či sklepě. Loni vzniklo v Česku více než 1700 požárů, přičemž osm procent právě v těchto prostorách.

„Trenažéry využíváme pro jejich schopnost přiblížit výcvik co nejvíce realitě. Máme jich velké množství. Umíme v nich navodit velmi obtížné podmínky, což později při skutečném zásahu může hasičům zachránit život,“ řekl Radovan Kočí z vedení brněnského střediska.