Házenkáře Lovosic čeká krušné jaro

V minulé sezoně Lovosice zářily, v letošní plápolají pod vrcholem. Trenér ví, že rozhodne jaro.

Měl to být zápas podzimu. Svěřenci Vojtěcha Srby však nezvládli koncovku duelu s pražskou Duklou a podlehli jí o jediný bod 25:26. Trenér lovosických házenkářů však i přes prohru věří v lepší zítřky a pokusí se dostat tým na nejvyšší příčky.

I přes bodovou propast na první místo neztrácí kouč Srba naději. Zápas s pražským celkem měli totiž vyhrát. Šlo prakticky o vše. Lovosičtí mohli být vůbec prvním týmem, který by Duklu v letošním ročníku porazil. Porážka však nalomila hráčům psychiku. Celý tým bude mít nyní zimní přestávku, ve které se bude snažit zapomenout na nepovedená utkání a bude se koncentrovat na nejdůležitější část sezony; na závěr házenkářské extraligy.

-Měl jsem smíšené pocity, protože jsme padesát devět minut vedli a poté jsme udělali pár zbytečných chyb včetně vyloučení našeho hráče. Vše vyústilo nakonec v to, že jsme tři vteřiny před koncem dostali rozhodující branku. Měl to být zápas, který nás vyhoupne výš v tabulce, bohužel se tak nestalo. Momentálně je pro nás situace hodně špatná, ale nechceme vše zahodit za hlavu a říct, že je konec. Ještě je před námi hodně zápasů a dá se ledacos změnit,“ přeje si trenér Vojtěch Srba.

Nepotěšili fanoušky

Po odehraných čtrnácti duelech naší nejvyšší házenkářské soutěže jsou Lovosičtí až za první „čtyřkou“, což je pro samotné vedení i trenéra zklamání. „Po podzimu jsme chtěli být určitě výš a mít o něco víc bodů. Hlavně jsme zklamali v domácích utkáních. Příkladem může klidně být souboj ve třetím kole, kdy jsme doma hostili Hranice a prohráli o pět branek. Poté jsme na domácí palubovce zaváhali i s Jičínem. A to by se nemělo stávat. Akorát to názorně dokreslilo křeč, ve které se nyní tým nachází,“ nešetřil kritikou kouč jediného severočeského zástupce v extralize.

Už teď si hráči mohou trochu vydechnout, čeká je téměř dvouměsíční volno. To však bude přerušeno na konci prosince, kdy se uskuteční Český pohár „Final Four“ v házené.

Střetnou se v něm nejlepší čtyři družstva, jež se dostala až do semifi nále. Nechybí zde ani Lovosice.
„Nejdřív čekají kluky ještě dvě tréninkové jednotky, pak budou mít před svátky volno. Sejdeme se až na Český pohár, který se bude hrát 27. prosince. Pokud bychom proti Hranicím uspěli, o den později nás bude čekat velké finále. Po Novém roce se opět sejdeme na trénincích,“ popsal prosincový plán kouč s tím, že by v poháru rád uspěl. V té pošmourné sezoně by byl triumf jako záblesk jasného slunce. „Je to trofej a je to pro nás hlavně velká motivace, jelikož budeme hrát před domácími fanoušky. A vítězstvím bychom se jim chtěli revanšovat za ty zpackané podzimní zápasy,“ dodává Srba.

Mizerná koncovka

V letošním ročníku trápí vedení klubu především málo vstřelených branek, a to i přes to, že tým je v počtu branek na třetím místě. Až zimní pauza ukáže, jak trenér Srba namotivoval hráče a zda změní herní pojetí.

„Budeme muset zanalyzovat a vyhodnotit výsledky a výkony v podzimní části ligy. A na jaře do toho znova a naplno vlétnout. Ztrátu jsme nabrali už dost velkou, ale určitě se s tím budeme chtít poprat. Budeme chtít domácím fanouškům i širší házenkářské veřejnosti dokázat, že to, co jsme dokázali v minulé sezoně, nebyla jen náhoda,“ věří trenér Vojtěch Srba. Jemu v probíhající sezoně mohl dělat radost snad jen útočník Jiří Motl, jenž vévodí tabulce střelců celé extraligy.

„Je to fajn, ale nemůžeme se uspokojit s faktem, že máme nejlepšího střelce ligy. Naopak jsme se na podzim potýkali s mizernou koncovkou. A to mluvím i o Jirkovi, který určitě může předvádět ještě lepší herní standard než letos,“ uvedl rodák z nedalekých Litoměřic a také trenér juniorské reprezentace házenkářů.

Dobře ví, co by rád od Ježíška za dárek. -Přeji si těch šest bodů ztracených v domácím prostředí. Ale protože jsem už trochu větší, tak vím, že ty body naženeme jedině v odvetných jarních duelech. A vím, že to bude nesmírně těžké. Psychika v týmu je jinde než loni,“ uzavřel čtyřiatřicetiletý Srba.