Házenkáři hrají o evropský titul a olympijskou šanci

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

V Srbsku včera začal evropský šampionát v házené mužů. Šestnáct týmů se utká nejen o titul mistrů Evropy, ale i o místa v olympijské kvalifikaci. Český celek obhajuje osmé místo. V základní skupině se utká s Německem, Švédskem a Makedonií.

Prvním cílem Čechů je postup ze čtyřčlenné základní skupiny. To se povede prvním třem týmům. Postup je ale pro trenéra Martina Liptáka jen jakési povinné minimum, jeho tým si myslí na lepší umístění, alespoň na obhajobu osmého místa. „Tím, že s námi jsou Pavel Horák s Davidem Juříčkem, máme o něco silnější tým než na mistrovství Evropy přede dvěma lety a já si ve skrytu duše přeji, aby tohle výborné mužstvo skončilo lépe než tehdy,“ řekl Lipták ČTK a dodal: „Opakuji, že olympiáda jde teď stranou. Jsme na mistrovství Evropy a chceme tady uspět.

Jestli z toho vyjde něco víc, bude to fajn, ale olympiádu v hlavě nemáme.“ Kvalifikace na olympiádu do Londýna je složitá a nepříliš přehledná. Z evropských týmů si účast na hrách zajistila jen Francie jako obhájce triumfu a pořádající Británie. Přímou účast na olympiádě si vybojuje vítěz mistrovství Evropy. Pokud by vyhrála Francie, pojede do Londýna poražený finalista.

Zbylé celky si musí účast vybojovat v dubnové olympijské kvalifikaci, ani v ní ale není účast samozřejmá. Určitě se v ní objeví Španělsko, Dánsko, Švédsko, Maďarsko, Island a Chorvatsko, které si právo na boj o Londýn zajistily už před mistrovstvím Evropy. Pokud si některý z těchto týmů vybojuje přímou účast na hrách, pak jej v dubnovém kvalifikačním turnaji nahradí Poláci, kteří skončili sedmí na mistrovství světa.

V olympijské kvalifikaci pak zbývají ještě dvě (případně tři) volná místa. Ta získají dvě (případně tři) mužstva, která se na mistrovství Evropy umístí nejlépe mezi těmi, kteří účast v kvalifikaci ještě nemají jistou. Dva až tři šťastlivci tedy vzejdou z pomyslné skupiny zemí, v níž jsou kromě Česka ještě Polsko, Německo, Norsko, Srbsko, Slovensko, Makedonie, Rusko a Slovinsko.