Házenkáři se připravují na nový ročník

Začátkem července zahájili hráči SKP letní přípravu. Odehráli už i několik přípravných utkání.

Všichni už zapomněli na loňskou sezonu, ve které museli hráči extraligovou příslušnost vybojovat až v baráži s vítězem první ligy Dvorem Králové. Před novou sezonou prošel tým opět řadou změn. Ve funkci hlavního trenéra nahradil Martin Strnadel Lubomíra Kavku, který se bude věnovat manažerské činnosti. Nejnáročnější a nejméně oblíbené období začalo frýdecko-místeckým házenkářům 1. července. „Začali jsme fyzickou přípravu, kdy kluci vůbec neviděli balon a polykali jen kilometry. Běhali jsme na Ondřejníku nebo na Bašce delší tratě. V areálu sedmé základní školy jsme se věnovali krátkodobé vytrvalosti,“ přiblížil nejtvrdší část přípravy hlavní trenér Martin Strnadel. Od 3. srpna se házenkáři přesunuli do haly a začali trénovat s míčem. Tréninky si zpestřili řadou přípravných utkání. „Prohráli jsme sice jak v Zubří, tak v Hranicích a poté s nimi i doma. Druhý zápas s Hranicemi však už byl lepší z naší strany. Poté kluci absolvovali dvojzápas s polskýma Pekárama. První vyhráli, druhý skončil smírně,“ stručně popsal první přípravné zápasy vedoucí mužstva Petr Mazur.

Pohyby v kádru

Celek posílilo mnoho nových tváří. Dres SKP bude v nadcházející sezoně nově oblékat bratr Ondřeje Mecy, Roman. Z Itálie se vrací odchovanec frýdecko-místecké házené Jiří Bednárek. Další posilou bude Radim Pavlík, který ve Frýdku-Místku rovněž působil. Navíc na hostování z Ostravy by měli přijít Ondřej Štěpánek a Boris Aspridis. Druhý jmenovaný má zkušenosti i z karvinského prostředí, takže si od něj vedení hodně slibuje. „Opět jsme museli budovat nový tým. Už je to tady v posledních letech taková tradice. Nějakou dobu trvalo, než si na sebe kluci zvykli. Navíc někteří ještě brali dovolenou, jiní řešili ještě nějaké okolnosti kolem přestupu se svými dosavadními kluby,“ vysvětluje Mazur. Kádr však opustila řada hráčů. Nejcitelnějším oslabením zřejmě bude odchod brankářské jedničky Alexandra Šoltése, který se přestěhoval za rodinou do Prahy. Z Frýdku-Místku odešel také Radek Bajgar, který zamířil do Hranic. V extralize skončil Tomáš Horáček. Nyní bude trénovat dorost. Situace zatím není vyjasněná kolem křídel Tomáše Kolmajera a Tomáše Hese. Trenéři čekají, jestli se Kolmajer k mužstvu připojí nebo definitivně skončí. Tomáš Hes je na testech v Prešově. „Pro Tomáše by to byl životní úspěch. Po roce stráveném ve frýdecko-místeckém dresu by si mohl zahrát Ligu Mistrů v barvách slovenského mistra. Pan Trtík, který tady kdysi trénoval, si ho vybral a nyní ho zkouší v Prešově. Věříme, že to dobře dopadne,“ okomentoval situaci kolem talentovaného křídla Mazur.

Chtějí do play-off

I přes nevydařený loňský rok chtějí letos házenkáři SKP mezi elitní osmičku v extralize. Trenéři věří, že mužstvo je silnější v porovnání s předcházejícím ročníkem. Realizační tým dokázal celek posílit víc než loni. „Kádr je poskládaný dobře. Jen na pravé straně máme čtyři leváky. Kdyby zůstal Tomáš Hes, tak dokonce pět. Chtěli bychom se dostat do play-off. Posílili i ostatní celky, ale rozhodně se o postup popereme,“ vzkazuje fanouškům Strnadel. Velkou tíhu ponese nová brankářská jednička Petr Pohludka, pokud frýdecko-místečtí nesáhnou po jiném brankáři s extraligovými zkušenostmi. Trenéři zkoušejí také Aleše Kocicha a příležitost chtějí dát také Miroslavu Kulovi, který nyní působil v Polance. „Pokud by Tomáš Hes odešel, chtěli bychom přivést nějakého brankáře nebo pivota. Popřípadě křídlo, kdyby Kolmajer definitivně skončil. Zatím je to ve fázích jednání, takže nemůžeme říct, jak to dopadne,“ spekuluje Mazur. Všichni věří, že se od začátku chytí střelci. Síla družstva by měla být hlavně v ofenzivní fázi. „V házené se musí vycházet z obrany. Tam to sice zatím skřípe, ale ještě máme čas to zlepšit. Co se týče útoku, oproti loňské sezoně by to mělo být lepší hlavně na pravé straně. Ta nám dělala problémy. Máme také vyrovnanou lavičku, takže zodpovědnost by na sebe měli vzít všichni hráči. Nejen ti, kteří nastoupí od začátku,“ zakončil Mazur.