HB Index: Průměrná tržní cena bytů v třetím čtvrtletí mírně poklesla

Ceny rezidenčních nemovitostí v Česku v třetím čtvrtletí zůstaly bez větších změn, průměrná tržní cena bytů mírně poklesla, vyplývá z nového indexu cen nemovitostí HB Index, který představila Hypoteční banka. Ceny rodinných domů zaznamenaly nepatrný pokles a ceny pozemků se téměř nezměnily.

HB Index u tržních cen bytů dosáhl v třetím čtvrtletí hodnoty 97,9, což představuje mírný pokles o 0,5 procentního bodu oproti druhému čtvrtletí. Tržní ceny bytů v ČR tak sice velmi mírně, ale stabilně klesají, uvedl ředitel odboru nemovitosti Hypoteční banky Petr Němeček. Hodnota 100 bodů představuje úroveň skutečných cen nemovitostí k 1. lednu 2010.

„U bytových jednotek v ČR pozorujeme nejcitlivější reakce na změny poptávky a nabídky ze všech sledovaných kategorií. Faktorem, který zde má aktuálně největší vliv na ceny, je pokračující převis nabídky nad poptávkou, který je u bytů v současné době největší ze všech sledovaných kategorií,“ uvedl Němeček. Na trhu přetrvává efekt trhu kupujících. Největší zájem je o cihlové byty 3+1, nebo 3+kk, dodal.

U rodinných domů HB index tržních cen dosáhl v třetím čtvrtletí hodnoty 99,8, což značí pokles o 1,4 procentního bodu oproti konci června. Aktuální vývoj cen mírně směrem dolů je podle Němečka nadále ovlivňován snížením poptávky po rodinných domech určených k rekonstrukci, u kterých noví majitelé nestihnou úpravy dokončit před zvýšením sazby daně z přidané hodnoty začátkem roku 2012.

Tržní ceny pozemků oproti druhému čtvrtletí stagnovaly, poklesly jen o desetinu procentního bodu, uvedl Němeček. Podotkl, že v segmentu existuje poměrně vyrovnaná poptávka i nabídka, která je limitována omezenou velikostí trhu s pozemky. Hypoteční banka představila index vývoje cen nemovitostí v ČR letos v dubnu. Ukazatel je založen na reálných odhadech tržních cen nemovitostí, které si prostřednictvím hypotečního úvěru pořídili klienti Hypoteční banky.