HC Energie: Soudní spor o KV Arenu může způsobit její uzavření

Soudní spor o určení vlastnictví ke KV Areně v Karlových Varech, který iniciovala radnice a usiluje v něm, aby se hala za zhruba 1,2 miliardy korun vrátila stavebním firmám, může zavinit její dočasné uzavření na časově neomezenou dobu. To znemožní pořádat veškeré akce včetně extraligových utkání. Informoval o tom generální manažer hokejového klubu HC Energie Miroslav Vaněk.

Žalobu podal 23. května bývalý náměstek primátora Jiří Kotek (Alternativa). Pokud by soud rozhodl, že KV Arena nepatří městu, ale firmám Syner, Baustav a Metrostav, které ji postavily, měly by městu vrátit peníze a halu si nechat. Podle Vaňka má HC Energie informaci od právníků jedné z firem, že zvažují předběžné soudní opatření týkající se užívání haly. „Může se stát, že soud do vynesení rozsudku zakáže užívání haly,“ uvedl Vaněk.

Hrozbu, že by KV Arena zůstala prázdná kvůli soudnímu sporu, jehož délku nelze odhadnout, považuje karlovarský primátor Petr Kulhánek (KOA) za lichou. Prohlášení HC Energie o možném předběžném opatření zamezujícím provozování haly označil jako určitou formu nátlaku. Podotkl, že tuto variantu považuje za nereálnou. „Před ponecháním žaloby v platnosti se zvažovala všechna rizika a konzultovala s právníky,“ uvedl.

Firmy, které halu postavily, vybralo město ve známe „losovačce“, za kterou ho potrestal antimonopolní úřad pokutou 500.000 Kč. Žalobou kvůli KV Areně vyvrcholila krize v karlovarské koalici K20, kterou tvoří kromě Alternativy ještě KOA, TOP 09 a hnutí O co jim jde?! Kotek byl odvolán z funkce i kvůli tomu, že podání žaloby nekonzultoval s radou. Rada města však poté přijala rozhodnutí, že žalobu nestáhne a spor bude pokračovat.