Herec, režisér a principál Jan Hrušínský slaví šedesátiny

Jan Hrušínský

Jan Hrušínský Zdroj: Profimedia.cz

Na jevišti stál poprvé v pěti letech, před kamerou v šesti a od té doby natočil herec a divadelní režisér Jan Hrušínský, který 9. června slaví šedesátiny, přes sto filmových a televizních rolí.

Celý život hraje i divadlo a jako pokračovateli slavného rodu se mu podařilo uskutečnit sen jeho otce Rudolfa Hrušínského a provozovat vlastní divadlo. Tím je od prosince 2004 pražské Divadlo Na Jezerce, jež je nyní jedním z nejnavštěvovanějších divadel v Praze.

„Nechceme, aby odtud divák odcházel s pocitem, že si musí pustit plyn,“ vysvětlil Hrušínský repertoár svého divadla, jež se zaměřuje hlavně na inteligentní komedie. K těm nejúspěšnějším patří komedie Paní plukovníková s Jiřinou Bohdalovou či Zahraj to znovu, Same od Woodyho Allena v režii Ondřeje Sokola, kterou má divadlo na programu už od svého vzniku.

Pražský rodák Jan Hrušínský absolvoval konzervatoř a v roce 1976 začal účinkovat v Činoherním studiu v Ústí nad Labem, kde se seznámil s herečkou Miluší Šplechtovou (57). Tu si později vzal a má s ní dvě dcery Barboru a Kristýnu, která je také herečkou. Od 80. let působil Hrušínský v řadě pražských divadel, včetně Divadla Na zábradlí či Národního divadla. V roce 2002 založil Divadelní společnost Jana Hrušínského.

Divadlo Na JezerceDivadlo Na Jezerce | Profimedia.cz

Z jeho filmografie patří k nejznámějším komedie Dívka na koštěti, romance Lásky mezi kapkami deště, pohádka Jak se budí princezny, komedie Konec starých časů či drama Habermannův mlýn. Zahrál si i v řadě seriálů, z těch novějších to jsou například Místo v životě, Cukrárna, První republika či Všechny moje lásky. V roce 2003 mu vyšla sbírka fejetonů Vážně jste to nečetli?