Herní obchody Xzone a Gameexpres chystají fúzi. Vznikne dvojka na trhu

Prodejne Xzone na pražských Vinohradech.

Prodejne Xzone na pražských Vinohradech. Zdroj: Jan Sedlak

Herní obchody Xzone.cz a Gameexpres.cz se spojí do jedné společnosti pod názvem Xzone. Vznikne tak druhý největší hráč na trhu s celkovými ročními tržbami kolem 140 milionů korun.

Společnost Expres Stores, která provozuje Gameexpres.cz, se po spojení stane součástí a majetkem Xzone výměnou za podíly ve společné firmě. „Herní trh, a to nejen v Česku nebo na Slovensku, zažívá období plné změn a již nějakou dobu je všem víceméně jasné, že pokud chceme dostát vysokým nárokům zákazníků a udržet se na rychle se měnícím trhu, kterým herní byznys bezesporu je a vždy byl, máme šanci jen jako velká a silná firma,“ uvedl spolumajitel Xzone Martin Schovanec.

Podle Schovance je současný stav, kdy na relativně malém českém trhu působí zhruba 40 specializovaných prodejců, dlouhodobě neudržitelný a výrazně to snižuje kvalitu poskytovaných služeb. „Dá se tedy očekávat, že podobná fúze, jako ta naše, nebude poslední,“ dodal.

Fúzí se Xzone dostane na slovenský trh, kde Expres Stores úspěšně působí déle než deset let, během nichž si vybudoval silnou základnu věrných zákazníků.

Xzone i Expres Stores jsou ryze české rodinné firmy. Obě začaly prodávat hry na internetu v roce 2001. Později Xzone začal zakládat i kamenné prodejny, kterých má v současnosti pět. Expres Stores zase expandoval na Slovensko, kde patří mezi hlavní prodejce her na trhu. Přesto u obou firem zůstává stěžejní prodej her přes e-shop v ČR, kde se dlouhou dobu střídaly na pozici dvojky a trojky dle obratu či prodaných her.

Jedničkou na českém trhu prodeje her a konzolí je společnost JRC Czech, kterou letos od fondu Genesis Capital koupila společnost Hamaga.