Hinka smetl zdrogovaný řidič

Těžkou nehodu poslance Vladimíra Hinka z Jihlavy a jeho ženy zavinil opilý řidič, který byl navíc pod vlivem léků.

Pátek třináctého nahání mnoha lidem hrůzu. Ten březnový se stal noční můrou i pro exprimátora Jihlavy a současného poslance Vladimíra Hinka a jeho ženu. Při cestě autem po jižních Čechách jim u Nažidel zkřížil cestu rakouský řidič, který se svým Volkswagenem Golf vjel z ničeho nic do protisměru a auto manželů z Jihlavy smetl ze silnice.

Hink i jeho žena byli vážně zraněni. Sedmatřicetiletý Rakušan na místě zemřel. Soudní pitva nyní prokázala, že řídil opilý a zdrogovaný.

„Podle toxikologického vyšetření měl řidič v těle do dvou promile alkoholu, a navíc byl pod vlivem antidepresiv. Množství omamných látek vylučovalo, aby se plně soustředil na řízení auta,“ řekl Sedmičce o nových okolnostech tragické nehody mluvčí jihočeské policie Jaroslav Beran.

„Že byl pod vlivem alkoholu, je zřejmé i z toho, že v nebezpečném úseku přejížděl plnou čáru,“ vzpomíná na nehodu Vladimír Hink, který se už uzdravil: „Prožili jsme na vlastní kůži okamžik, kdy se vám ve vteřině změní život, a nevíte, co bude dál. Věřím, že i manželka, o kterou jsem měl veliký strach, se brzy zapojí do běžného života.“

Olga Hinková, která je ředitelkou jihlavského psychocentra, je stále v nemocnici. Má poraněnou míchu a podle svého manžela bude mít trvalé následky.

„Už jen samotná výše alkoholu v řidičově krvi i bez užití antidepresiv je těžká opilost. Léky ještě více znemožňují věnovat se řízení. Lékaři dnes tyto medikamenty předepisují jak na běžícím pásu, a to i těm, kteří je nepotřebují,“ tvrdí jihlavský psychiatr Miroslav Skačáni.

Policie vyšetřování nehody ještě neuzavřela.