Hlavní designér Applu Jonathan Ive získal rytířský titul

Sir Jonathan Ive

Sir Jonathan Ive

Jonathan Ive, muž, v jehož hlavě se zrodil geniální design iMacu, PowerBooku, MacBooku, Airu, iPhonu, iPadu nebo iPodu, byl britskou královnou Alžbětou II. pasován na rytíře. Ive tak nyní může využívat titul Knight Commander of British Empire (KBE), tedy rytíř-komandér a používat titul Sir. Za svůj přínos mu již královna udělaila v roce 2005 hodnotu CBE (Commander of British Empire). S informací přišel britský zpravodajský portál BBC.

„Je to pro mě naprosto vzrušující, jsem upřímně vděčný a pasování přijímám s naprostou pokorou. Jsem si vědom i toho, že těžím i z nádherné britské tradice umění a krásy designu,“ uvedl Ive.

Jonathan Ive se narodil v roce 1967. Lásku k umění patrně zdědil po svém otci, který byl stříbrotepcem. „Již ve velmi mladém věku jsem věděl, že to, co chci jednou dělat, je design a umění,“ uvedl Ive. Proto se po střední škole přihlásil na obor průmyslový design na polytechnické univerzitě Northumbria.

Po studiích pracoval nejdříve jako výtvarník, poté se svými přáteli založil designové studio Tangerine. Tam se seznámil se společností Apple, která byla jedním z klientů studia. Představitele Applu Iveho práce tak nadchla, že jej od roku 1992 zaměstnala. V roce 1997 se stal šéfem designu Applu. Ceněn je především pro svůj talent skloubit u svých návrhů formu a funkčnost.