Hledá se královna Koloběžka

Rychlá trať prověří jezdce na koloběžkách. Lesná hostí závod evropského poháru a láká i nováčky.

Lesná v Krušných horách / Generálkou před mistrovstvím světa v koloběhu bude víkendový závod Evropského poháru v koloběhu u Horského hotelu Lesná. Na startu budou chybět nejlepší finští závodníci, rivalové českých koloběžců.

Upraví pravidla

První kolo závodu evropského poháru se jede v sobotu v Lounech, pak se závodníci přemístí do Krušných hor do Lesné. „Přijede kompletní česká špička. Němci, Holanďané, Italové i Slováci. Bohužel nepřijedou všichni Finové, kteří s Čechy tvoří absolutní špičku. Je to tím, že za měsíc bude mistrovství světa v Itálii a pro ně by bylo náročné přiletět i do Čech,“ vysvětluje předseda Českého svazu koloběhu Jan Pacina. Přesto budou mít seveřané zástupce na startu. Bude jím veterán Hannu Vierikko, průkopník moderního koloběhu.

Pro závodníky v Krušných horách připravili pořadatelé velice rychlou trať dlouhou deset kilometrů, s převýšením 400 metrů. Start je v deset hodin.

Právě kvůli rychlosti trati a úzkým cestám typickým pro horské prostředí musí organizátoři změnit systém závodu. „Závodníci pojedou podle umístění ze sobotního závodu. Vždy se jede od nejpomalejšího k nejrychlejšímu. Na Lesné to bude naopak, na start se postaví jako první ti nejrychlejší,“ říká Pacina. Pořadatelé tím chtějí předejít možným nehodám na trati, kdyby se závodníci sjížděli na úzkách cestách.

Divácky atraktivní bude i štafeta.

Jak se jezdí na koloběžce

Diváci na Lesné v neděli nemusí pouze obdivovat výkony závodníků, mohou si trať vyzkoušet i v kategorii příchozích. „Můžeme půjčit patnáct koloběžek. Důležité ale je, aby lidé měli helmu. Ty půjčovat nebudeme a bez helmy závodníka na start nepustíme,“ upozorňuje Pacina.

Protože trať na Lesné bude hodně kopcovitá, vysvětluje Pacina, že závodník nemusí jet celou dobu na koloběžce. „Závodník může běžet vedle koloběžky. Dokonce se jednou stalo, že kdosi koloběžku píchl a běžel s ní na rameni,“ vzpomíná Pacina. Zkušení koloběžci však z koloběžky neseskočí ani v největším kopci. „Hodně střídají nohy, třeba po každém třetím odrazu,“ dodává Pacina.