Hlídejte hosty, říká radnice

Diskotéky a hudební kluby v Karviné musí končit v deset hodin večer. Dva kluby dostaly výjimku.

Provozovatelé největších diskoték a klubů v Karviné musí zakročit proti hluku a nepořádku v okolí podniků. Jinak budou muset zavřít v deset hodin večer. Karvinští zastupitelé přijali vyhlášku, která to nařizuje. Začala platit 17. března a týká se čtyř městských zón, v nichž jsou hlučné podniky. „Důvodem jsou stížnosti lidí, kteří v okolí diskoték bydlí. Roky se o víkendu kvůli rámusu nevyspí,“ vysvětloval primátor Karviné Tomáš Hanzel. Radní mezitím schválili tříměsíční výjimku hudebnímu klubu X-Max a Baron v Karviné-Fryštátě. Jejich provozovatelé slíbili, že zlepší pořadatelskou službu a budou spolupracovat s policisty tak, aby hosté nerušili lidi z okolních domů. V obou klubech může sobotní zábava pokračovat opět až do čtyř hodin do rána. Pro ostatní podniky, jako je například Riwka, Čarodějky, Kaktus a další, vyhláška platí. „Je to správné,“ uvedla důchodkyně Milada Rucká. Bydlí v Karviné-Hranicích nedaleko diskotéky Riwka. Návštěvníci diskoték naopak protestují.

Po městě kolují dvě protestní petice. Jsou například v Riwce a jiných klubech, propagují je také někteří karvinští taxikáři. Jedna petice žádá o přezkoumání vyhlášky, která přikazuje některým klubům ukončit diskotéku v deset večer, druhá zase požaduje prodloužení otevírací doby až do pěti hodin do rána. Velká diskuse k tématu probíhá na Facebooku. „Starám se o petici, kterou žádáme o nové projednání vyhlášky. Podepsalo ji přes tisíc lidí. Je to špatná věc, která se obrátí proti městu i lidem, kteří si na diskotéky stěžují,“ řekl Daniel Buhra, který chodí rád do klubu X-Max. Podle něho se teď důchodci teprve nevyspí. „Jestliže zavřou v deset hodin, nebude to znamenat, že půjdou návštěvníci klubů dříve spát. Několik set lidí bude dělat binec venku, stoupne kriminalita,“ tvrdil Buhra.

Podle něho jde o předvolební tah. „Karvinští politici se chtějí zalíbit důchodcům, to je vše,“ řekl Buhra. Zástupce diskotéky Riwka v Karviné-Hranicích Michael Archandský míní, že vyhláška znamená omezení podnikání. „Bude to znamenat i nižší příjmy do městské pokladny. A někteří možná úplně zavřou,“ řekl mluvčí Riwky Archandský. Oblíbená diskotéka je v betonovém sídlištním komplexu v Karviné-Hranicích. Vedle je další noční podnik Čarodějky a bar Formule. Panelové domy jsou vzdálené jen několik desítek metrů. Problémem je, že oba podniky fungovaly bez vstupného, návštěvníci přecházeli z jednoho do druhého a mezitím se bavili venku.

„Věčně jsou kolem rvačky. Běhají tady zfetované děti,“ tvrdila obyvatelka Milada Rucká. Dodala, že takové kluby by měli zavřít úplně. „Připravujeme různá opatření. Už měsíc máme kvalitnější pořadatelskou službu. Zavedeme vstupné,“ popisoval Archandský. Dodal, že kluby zvažují zavést i věková omezení. Od dvaadvaceti hodin by dovnitř pouštěli jen návštěvníky nad osmnáct let.

Vyhláška je ultimátum

Archandský uvedl, že i další kluby požádají o výjimky. Zatím to však neudělaly. Mluvčí radnice Šárka Swiderová potvrdila, že žádné další žádosti zatím nepřišly. Protože každou případnou výjimku musí schválit městská rada, je jasné, že další podniky budou muset vyhlášku dodržovat. Příští jednání rady bude až poté, co omezení začne platit. Jeden ze dvou klubů, který výjimku dostal, je hudební Baron v centru města. Chodí tam také hodně studentů. Iniciativa Dokořán tam o víkendech pořádá koncerty.

Podle předsedy iniciativy Daniela Cieślara není vyhláška dobré řešení a postihuje i kulturní zařízení, ve kterých nejsou problémy s hosty. Má ale i trochu pochopení. „Je to mimořádný krok, který má působit jako ultimátum. Jenže pro provozovatele je těžké zajistit, aby se lidé chovali slušně i kolem klubů,“ zdůraznil Cieślar. Radní za tři měsíce vyhodnotí, jak udělené výjimky fungují. „Za výjimku očekáváme klid,“ pravil primátor Hanzel.