Hlinecký Betlém se otevře po dvouleté rekonstrukci

Památková rezervace Betlém v centru Hlinska se v pátek 24. srpna znovu otevře po téměř dvouleté rekonstrukci veřejnosti. Celkové náklady přesáhly 32 milionů korun. Na projekt čerpalo město 29,2 miliony korun z Regionálního operačního programu Severovýchod, ze svého rozpočtu přidalo tři miliony korun. Uvedla to mluvčí Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Severovýchod Eva Jouklová.

Hlinecká rezervace lidové architektury Betlém pořádá poslední srpnový víkend Adámkovy folklorní slavnosti. Návštěvníky zaujmou například nově vysazené stromy a keře v předzahrádkách domů i na dalších místech lemujících řeku Chrudimku. Po rekonstrukci je i historická lávka spojující oba její břehy, včetně dřevěných mostků. Děti se pobaví na novém hřišti před orlovnou, kam se dojede po nové silnici a zaparkuje na nově vyznačených místech.

Kompletní rekonstrukcí prošly historické domy čp. 178 a 561. V jednom z nich je otevřeno městské informační centrum. Střechu dostal i dům čp. 165, v němž působí výtvarníci místní základní umělecké školy. Sociální zařízení je umístěno v samostatném nově postaveném objektu nedaleko vchodu do Betléma. V celém areálu jsou rozmístěny LCD obrazovky s informačním systémem. Vyměnilo se i veřejné osvětlení a kabelové rozvody pro letní kino. Betlém také sleduje několik kamer.

„Hlinecký skanzen patří spolu s Veselým kopcem do Souboru lidových staveb Vysočina, jediného muzea v přírodě v Pardubickém kraji. Dotace tedy prospěla cestovnímu ruchu, což je jedno z nejvýznamnějších témat, které v regionu podporujeme,“ řekl ředitel Úřadu Regionální rady Severovýchod Zdeněk Semorád.