Hodinová věž v Mekce drží přes třicet světových rekordů, září kilometry daleko

Mecca Royal Hotel Clock Tower, třetí nejvyšší budova světa

Mecca Royal Hotel Clock Tower, třetí nejvyšší budova světa Zdroj: profimedia.cz

Mecca Royal Hotel Clock Tower
Mecca Royal Hotel Clock Tower
Mecca Royal Hotel Clock Tower
Mecca Royal Hotel Clock Tower
Mecca Royal Hotel Clock Tower
14
Fotogalerie

Dvoumilionová Mekka na západním pobřeží Saúdské Arábie nedaleko Rudého moře představuje nejsvětější místo islámského světa. Mezi nesčetnými historickými památkami nabízí i kolosální Hodinovou věž. S výškou 601 metrů je třetí nejvyšší stavbou na Zemi a drží přes třicet světových rekordů. Pod věží leží další výškové budovy s hotely a apartmány doplňující komplex Mecca Royal Hotel Clock Tower.

Stavba komplexu začala v roce 2007 a skončila o pět let později. Skládá se ze sedmi budov. Pod hlavní dominantou v podobě Hodinové věže stojí ještě hotely, apartmány a obří nákupní centrum. Výškové budovy měří 240 až 260 metrů. Návštěvníci tam najdou například švýcarský řetězec Mövenpick Hotels & Resorts či hotel skupiny Fairmont.

Autory stavby jsou německá architektonická společnost SL Rasch a z Bejrútu pocházející společnost Dar Al-Handasah. Celkové náklady se vyšplhaly na těžko uvěřitelných patnáct miliard dolarů, tedy více než 315 miliard korun. 

Mnozí architekti soudí, že jde o jeden z nejinovativnějších stavebních projektů 21. století. Hodinovou věž přerůstají jen dvě stavby na světě, dubajský mrakodrap Burdž Chalífa vysoký 828 metrů a čínská Shanghai Tower se 632 metry.

Hodinové věži patří prvenství v nejvyšších věžních hodinách světa či v největším ciferníku na světě. Na věži jsou čtyři o průměru 46 metrů a lze je spatřit ze vzdálenosti pětadvaceti kilometrů. Ciferník se v noci rozzáří díky dvěma milionům speciálních LED světel. Jen pro představu, minutová ručička hodin měří 23 metrů a hodinová 17 metrů. Na stavbu ciferníku byly použity materiály třistakrát pevnější než ocel, které se obvykle využívají v kosmickém průmyslu. 

Celý komplex zabírá druhé místo na světě v žebříčku budov s největší souhrnnou plochou ve všech podlažích – čítá 1 575 815 metrů čtverečních. Sama hodinová věž se 120 patry a 96 výtahy se může chlubit 310 638 metry čtverečními celkové podlažní plochy.

Na vrcholku věže je umístěno 21 tisíc lamp, které osvětlují okolí do vzdálenosti 30 kilometrů, a také zvukový systém sloužící ke svolávání věřících a k reprodukci modliteb. Zvuk z těchto reproduktorů má být slyšitelný až ve vzdálenosti sedmi kilometrů.