Hodiny v Opavě? Každé jdou jinak

V Opavě je spousta hodin. Jsou na věžích, budovách i třeba v parcích. Přesně jdou ale jen málokteré.

Fotograf Sedmičky obešel několikery hodiny ve městě a v jednu hodinu a dvacet minut popoledni je vyfotil. Spousta z nich ale v té době ukazovala zcela jiný čas a například hodiny na Ratibořské ulici umožňují lidem, aby si vybrali, který čas jim vyhovuje. Každé jdou úplně jinak. Nejpřesnější čas v Opavě ukazují hodiny na Hlásce opavského magistrátu. „Jsou řízené počítačem, takže se také automaticky posunuly na letní čas,“ řekl tajemník opavského magistrátu Tomáš Elis, jehož pracovníci mají tento měřič času na starost.

A lidé se podle těchto hodin i řídí. „Vím, že jdou přesně. Ty ostatní se opožďují nebo obvykle stojí,“ komentovala stav dvaaosmdesátiletá Růžena Becková.
Nejvíce lidí denně projde kolem zvonkových hodin na Ostrožné ulici. Kromě času se z nich linou i různé melodie. O jejich fungování se starají pracovníci opavských Technických služeb. „Jsou řízeny signálem z německého Frankfurtu a melodie jsme nastavili tak, aby nerušily lidi bydlící kolem. Každou celou hodinu se ozývá jiná melodie,“ vysvětloval náměstek Technických služeb Martin Girášek. Někteří lidé jsou ale k přesnosti skeptičtí. „Sleduji čas právě na hodinách na Ostrožné, ale vím, že nejdou přesně, takže si to raději zkontroluji na mobilu,“ řekla šestnáctiletá Ludmila Jirásková. Další hodiny jsou na tom ještě hůře. Strojek v meteorologických hodinách ve Dvořákových sadech už dosloužil. A hodiny na budově archivu jdou taky všelijak. „Když vidím, že se opožďují, posunu ručičky kolečkem ve věži. Seřídit ale úplně přesně všechny hodiny se mi zatím nepodařilo,“ řekl Marek Skupien.