Hokej plní opavské hospůdky

Opavané fandí českým sportovcům na olympiádě. Hokejové zápasy je vytáhly do restaurací a sport barů.

Rychlobruslařce Martině Sáblíkové či lyžaři Lukáši Bauerovi fandili lidé spíše doma u televize. Hokej je dostal do ulic. Vyzbrojení českými vlaječkami i bojovnou náladou Opavané fandí hokejistům v hospůdkách.
Obsazeno do posledního místečka. Kvůli hluku a povzbuzování člověk neslyší vlastního slova, a když Češi dají gól, slyší to i lidé, kteří bydlí v desítky metrů vzdálených domech. Hokejová atmosféra ovládla všechny opavské restaurace, kde mají alespoň jednu televizi.

Hokejová atmosféra

„Když sledujete hokej v hospodě, vůbec neslyšíte komentátora a občas vám někdo přímo za uchem pěkně zakřičí nebo zatroubí. Přesto to má pro mě nezaměnitelnou atmosféru a s kamarády chceme chodit na co nejvíc zápasů našich,“ říká dvaatřicetiletý Opavan Kryštof Hlas. Zájem o olympiádu stoupl až s hokejem, hlásí i opavští restauratéři. „První část olympiády lidé sledovali spíš doma. Na sporty, jako je lyžování nebo rychlobruslení, moc nechodili. Hokej to změnil, už při zápase s Lotyšskem jsme měli poměrně dost fanoušků, a to bylo pozdě v noci,“ říká majitel Draps sport baru Martin Halfar.
Na nedělní zápas s Ruskem už měli ve sport baru hosté místa předem zamluvená a večer bylo plno. „Kdybychom se dostali do finále, budeme mít otevřeno v kterýkoliv čas. A věřím, že i kdyby to bylo v pět ráno, bude narváno,“ dodává Halfar.
Právě noční a časné ranní hodiny závodů a zápasů komplikují fanouškům život. Někteří to řeší dovolenou, jiní se dívají na záznamy. „Zajímám se o téměř všechny disciplíny. Vyhradil jsem si na to pět dní dovolené a beru si ji podle potřeby,“ říká Jan Zlámal. Alexandr Ivanco si olympiádu nahrává. „Bohužel je to v noci, a všechno se nedá sledovat,“ zdůvodňuje Ivanco.