Hokejový „mrňous“? Pelán je i střelec

Hokejová Břeclav získala na hostování z Pelhřimova nejmenšího hráče druhé ligy. Útočníka Pavla Pelána.

Co je malé, to je milé. Tohle klišé se ale k Pavlu Pelánovi tak úplně nehodí. Když chlapík se 168 centimetry nazuje brusle, mění se v dravce. A soupeře to někdy pořádně bolí.

„Je to tak, ale stejně to poslouchám pořád dokola. Jsem prostě prcek, to už mi nikdo neodpáře,“ říká trochu naštvaně osmadvacetiletý útočník Břeclavi. Malý vzrůst zdědil po otci. „Jenže i ten je o dva centimetry větší,“ hlásí už s úsměvem Pelán.

Menší, ale rychlejší

Na ledě je sice vždycky o hlavu menší než ostatní, u puku je ale většinou dřív. A pro Břeclav je zatím posilou k nezaplacení. Stačí připomenout jeho báječnou premiéru v dvojutkání proti Vsetínu. Dvě trefy, stejný počet nahrávek – a dosud utrápení Lvi si připsali pět bodů.

„Hlavně v tom domácím utkání, kdy jsme vyhráli 5:0, se mi dařilo. Jsem ale spíše nahrávač a útočník na takovou černou práci. Kdybych však měl v každém utkání dva kanadské body, tak by to bylo fakt super,“ zamýšlí se Pelán, který v Břeclavi hostuje z Pelhřimova.

To na Vysočině, kde naposledy působil, by podobný prostor na ledě rozhodně nedostal. Po výměně názorů s hlavním koučem si zabalil výstroj a nedobrovolně musel odejít z týmu. „Prostě jsme si nepadli do oka, ani se mi nelíbilo, jak vedl tým,“ vysvětluje Pelán důvody změny dresu.

Přitom na Vysočině patřil k oporám mužstva. Dokonce získal cenu pro nejlepšího hráče Pelhřimova měsíce září. „Taky jsem si toho na internetových stránkách klubu všiml. Ale nic se nedá dělat. Takový je prostě život. Většinou to není tak, jak si to člověk představuje,“ říká útočník s nadhledem.

Do Břeclavi nechci, říkal

Moc nechybělo a kouzla hokejového „mrňouse“ obdivovalo úplně jiné publikum. Pelánovi se totiž na jižní Moravu vůbec nechtělo. Když se dozvěděl o zájmu břeclavských Lvů, kroutil nejdřív odmítavě hlavou. „Uvědomoval jsem si, že je to pro mě strašně daleko. Nakonec jsem ale svolil. Vzal jsem v úvahu, že je u mužstva trenér Prachař, pod kterým už jsem dřív hrál,“ objasňuje Pelán, který do Břeclavi dojíždí téměř denně.

Zatím nemůže svého rozhodnutí litovat. A je přesvědčený, že ani nebude. Sezonu si chce pořádně užít, včetně play-off. „Kádr je skvělý, máme na to, abychom tam postoupili,“ věří Pelán, kterému v břeclavské kabině neřekne nikdo jinak než „Prcek“.