Holeňák odmítl, přivedli Nigerijce

Fotbalisté Slovácka odletí na soustředění do Turecka. Zlíňané spoléhají na návrat marodů v čele s Tomášem Poláchem.

Elitní fotbalové týmy zlínského regionu se od začátku ledna připravují na jarní sezonu. Zvolily však odlišnou strategii. Prvoligové Slovácko má za sebou kondiční soustředění v Novém Městě na Moravě, kde si hráči užili běžky na okruhu pro Světový pohár v biatlonu. Naproti tomu zlínská Tescoma se připravuje na útok na postup do nejvyšší soutěže v domácích podmínkách.

Trenér Slovácka Miroslav Soukup po nevydařené jarní části minulé sezony změnil model zimní přípravy. Proto se klub po roční přestávce opět přihlásil do Tipsport ligy, v níž sehraje minimálně pět utkání.

„Díky tomu budeme mít možnost absolvovat zápasy, které mají svou důležitost a sledovanost. Přenáší je i televize, takže je v nich větší tlak na kvalitu výkonů než v obyčejných přípravných duelech. My si tak dostatečně otestujeme hráče,“ vysvětlil Soukup.

Až na dlouhodobě zraněného Fujerika, který je po operaci kolena a na jaře si nezahraje, přivítal kouč na úvodním srazu kompletní tým. Vrcholem zimního drilu bude herní soustředění v Turecku, kde v první polovině února odehraje čtyři utkání.

„Soupeři už se rýsují a brzy bude zcela jasno. Nyní už můžeme říct, že generálkou na ligu bude 11. února souboj s Debrecínem, který vede maďarskou ligu,“ informoval Soukup. Ten by rád přivedl nové tváře, ale obměnu týmu nechce přehánět. Slovácko totiž nemá po podzimu moc důvodů k tomu, aby radikálně sahalo ke změnám.

„Víc zásahů bychom udělali až v létě. Teď chceme kádr stabilizovat, popřípadě jen oživit a doplnit, kdyby někdo odešel. Máme v hledáčku dva hráče,“ uvedl kouč Slovácka. Počítá například s odchovancem Dušanem Melichárkem, který v roce 2005 odešel do Švédska a s Malmö se stal mistrem. Po skončení smlouvy se osmadvacetiletý brankář rozhodl pro návrat domů a bude se snažit vybojovat pozici jedničky, která roky patří slovenskému veteránovi Miroslavu Filipkovi.

Zatímco Slovácku vábení odchovance vyšlo, snaha Zlína o restart kariéry Miroslava Holeňáka byla marná. Rodák z krajského města se vloni rozloučil s profesionálním fotbalem a s rodinou se usadil v Liberci, kde dlouho působil. Nyní trojnásobný reprezentant pracuje v klubu pod Ještědem jako trenér mládeže a na tom nechce nic měnit. „O případné výpomoci jsme opravdu diskutovali, ale má vybudované zázemí v Liberci, takže to padlo,“ řekl ředitel zlínské Tescomy Leoš Gojš.

Po Holeňákově odmítnutí musel klub zareagovat na onemocnění stopera Lubomíra Kubici. A tak přišel Roman Konečný. Ten na podzim hrál ve slovenské Dunajské Stredě, působil i v Řecku. V kádru už naopak není kdysi velký talent českého fotbalu Jaromír Paciorek. Zkušený fotbalista měl dostat v přípravě další šanci vybojovat si i pro jaro místo v týmu, ovšem po zvážení všech okolností dal přednost rodině a hrát bude pouze v nižší soutěži.

Nováčci z Nigérie

Tescoma se pro jarní část sezony vzdala Martina Bačíka, Jiřího Dobeše, Adama Křivy a Jakuba Řiháka. Novými tvářemi jsou mladí Nigerijci Igwe Franklin Ekene a Ruben Uche, kteří na podzim absolvovali testy a ve Zlíně podepsali roční smlouvy.

Kouč Zlína Alois Skácel může za posily považovat rovněž uzdravené hráče, kteří na podzim marodili. Jde o obránce Lukáše Pazderu a záložníky Zdeňka Konečníka s Tomášem Poláchem. Absence posledně jmenovaného byla v první části sezony nejcitelnější. Ve Zlíně věří, že zkušený špílmachr bude v pořádku a stane se opět klíčovou postavou mužstva. „Pokud u nedávných marodů nenastanou zdravotní komplikace, měli bychom kádr uzavřený,“ pravil Gojš.

PŘÍPRAVNÁ UTKÁNÍ

Zlín:

* 14. 1. Olomouc - Zlín
* 21. 1. Nitra - Zlín
* 25. 1. Dubnica - Zlín
* 28. 1. Myjava - Zlín
* 4. 2. Zlín - Trenčín

Slovácko:

* 14. 1. Slovácko - Znojmo
* 18. 1. Slovácko - Z.Moravce
* 21. 1. Slovácko - Olomouc
* 24. 1. Trenčín - Slovácko