Honda N Box: zrcadlo, zrcadlo, pověz…

Honda N Box

Honda N Box Zdroj: Autorevue.cz

Přesně šestnáctého prosince bude na japonském trhu zahájen prodej modelu Honda N Box. Hranatý automobil, který sám výrobce označuje jako „mini-minivan“ a který je vystaven na probíhajícím autosalonu v Tokiu má pod kapotou dvouválcový motor o objemu 660 ccm. Honda si v případě tohoto automobilu dala za cíl vytvořit nejlepší nový vůz určený pro Japonsko.

Přeskočme všechny obvyklé záležitosti týkající se designu, interiéru a tak dále. Hondu N Box stejně na evropských trzích s největší pravděpodobností neuvidíme. S čím bychom se ale v budoucnu mohli setkat také u jiných modelů, to je systém prakticky eliminující mrtvý úhel.

Honda N Box totiž používá kromě klasických vnějších zpětných zrcátek také další vnitřní zpětná zrcátka. Celou fintu asi nejlépe objasní přiložené nákresy. V podstatě jde o to, že levé venkovní zrcátko má ještě jedno zrcadlo směrem dopředu a umístěno je tak, aby se v ném odráželo právě to speciální vnější.

Honda N BoxHonda N Box | Autorevue.cz

Řidič tak může sledovat prostor vedle předního kola a díky dalšímu zrcátku je pak vykryt také zmíněný mrtvý úhel. Poslední zrcátko umístěné nad zadním oknem ukazuje prostor za zadním nárazníkem. Chytrý systém by mohl dokázat nahradit kamery, a jak asi tušíte, bude mnohem lacinější.